Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Članica Upravljačkog tima za ZSO: Priština povukla protivpravni potez

© AP Photo / Visar KryeziuPriština
Priština - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Jednostranom odlukom o raspuštanju Upravljačkog tima za formiranje ZSO Aljbin Kurti pokazuje da nije za mir i nastavak dijaloga i da je čvrst u stavu da ne želi Zajednicu srpskih opština, stav je Danijele Vujičić iz Upravljačkog tima za formiranje ZSO.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je Upravljački tim koji je predložio nacrt Statuta Zajednice srpskih opština obavio svoju funkciju 2. maja u Briselu i da je njegovo razrešenje prirodan i logičan proces.

Mandat Upravljačkog tima jasan

Vujičićeva za Sputnjik kaže da se u sporazumima iz dijaloga jasno navodi da upravljački tim treba da postoji do usvajanja statuta Zajednice (opština sa srpskom većinom).
„Upravljački tim je u utorak (2. maja) predložio i dostavio prvi nacrt, i time su pokrenuli proces. A proces nije završen. Naš posao je da čitav proces izvedemo do kraja, što znači do formiranja ZSO,“ ističe naša sagovornica.
Ona objašnjava da u skladu sa Planom implementacije i relevantnim odredbama Prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, rad upravljačkog tima je dogovoren sporazumom o delokrugu i mandatu Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO.
© Foto : Youtube/Novo jutro/PrintscreenDanijela Vujičić, Upravljački tim za formiranje ZSO
Danijela Vujičić, Upravljački tim za formiranje ZSO - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Danijela Vujičić, Upravljački tim za formiranje ZSO

EU je garant sporazuma

„Garant svih sporazuma na koje su se obe strane obavezale je EU. Jednostrani potez Prištine o raspuštanju Upravljačkog tima je protivpravni i suprotno dogovoru u dijalogu,“ kaže sagovornica Sputnjika.
U isto vreme njen jedini zaključak povodom Kurtijevog ponašanja je sledeći:
„Nema dileme, ovakvom jednostranom odlukom o raspuštanju Upravljačkog tima, Kurti pokazuje da nije za mir i nastavak dijaloga i čvrst je u stavu da ne želi ZSO.“

Stav Kurtija pogrešan

Inače, Kurti je rekao i da nije zadovoljan onim što mu je predstavljeno 2. maja jer je, kako kaže, očita velika želja da se „na Kosovu stvori Republika Srpska“, što se, prema njegovim rečima, neće dozvoliti.
On je rekao da je 2. maja dao svoj predlog kako bi trebalo uskladiti član 7 postignutog sporazuma, koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja srpske zajednice, ali da posrednici, kako kaže, nisu ocenili taj predlog, a „srpska strana nije ni pročitala“.
Kurti je rekao da je izneo svoj predlog inspirisan hrvatskim modelom za nacionalne manjine, odnosno, Sporazum o modelu zaštite srpske manjine u Hrvatskoj koji je svojevremeno prihvatila Srbija, što je neuporedivo kada se radi o KiM i ZSO.
Aleksandar Bocan Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
SRBIJA
Bocan-Harčenko: Zapad nema želju da se ZSO formira, da ima – Priština bi odavno pristala
Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
SRBIJA
Petković: Ako se Kurtiju ne sviđa Statut ZSO, to je njegov lični problem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala