- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj o frustracijama zemalja u razvoju: Sukob u Ukrajini produbio jaz između Zapada i ostatka sveta

© AP Photo / Jean-Francois BadiasŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Konflikt u Ukrajini je ojačao NATO, ali je produbio podele između Zapada i ostatka sveta, koje su uzrokovane „lošim upravljanjem Zapada globalizacijom“, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel u blogu, objavljenom na sajtu spoljnopolitičke službe EU.

„Neverovatno je u kojoj meri je ruski rat protiv Ukrajine doprineo većem jedinstvu, pa čak i revitalizovao transatlantski savez. Nesuglasice iz 2021. godine povodom toga kako su Amerikanci napustili Avganistan, kao i oko alijanse Aukus ( misli se na događaj kada je Amerika preuzela od Francuske ugovor o isporuci podmornica Australiji u iznosu od 56 milijardi evra), kao i fundamentalne protivrečnosti perioda Trampove administracije - stvar su prošlosti“, napisao je Borel.

„Nažalost, jedinstvo NATO-a i G7 praćeno je sve većim političkim razlikama sa zemljama u razvoju“, nastavio je diplomata.
Ova neslaganja, on je nazvao „frustracijom i besom zemalja u razvoju izazvanim greškama Zapada u upravljanju globalizacijom“. Borel je takođe priznao da umesto da rešava globalne probleme, Zapad se brinuo o sopstvenim interesima.
Prema njegovim rečima, afričke zemlje ne mogu da shvate zašto su zapadne zemlje potrošile stotine milijardi evra za programe spasavanja zapadnih banaka u periodu 2008-2009. godine, na kupovinu vakcine protiv pandemije ili snabdevanje Ukrajine oružjem, dok za borbu protiv gladi ili rastućeg kreditnog duga afričkih zemalja nema novca.
U svom blogu, Borel poziva Zapad da počne da obraća više pažnje na probleme ostatka sveta kako bi ga vratio na svoju stranu.
Međutim, isti Borel je 24. aprila, govoreći u Briselu posle sastanka ministara spoljnih poslova EU, rekao da Brisel namerava da radi samo sa onim zemljama koje će stati na njegovu stranu u borbi protiv Rusije i Kine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala