- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Apel medijima: Nemojte izveštavati senzacionalistički, što manje pisati o počiniocima zločina

© Tanjug / ZORAN ĆESTICMasakr u školi u Beogradu
Masakr u školi u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Način na koji mediji izveštavaju o masovnom nasilju, nasilju u porodici, samoubistvu može da utiče na druge ljude i preporučuje se da se što manje izveštava o samim počiniocima, piše u preporukama koje je Unicefova kancelarija dostavila Udruženju novinara Srbije.
Upozorava se da drugi mogu da se identifikuju sa njima ili dobiju inspiraciju, a jedna od preporuka medijima je da fotografiju počinilaca ne objavljuju pored fotografije žrtve.
„Nemojte izveštavati o događaju pojednostavljeno ili senzacionalistički jer to može da da podsticaj ljudima koji žele negativan publicitet“, jedna je od preporuka.
Među posledicama štetnog izveštavanja, navedeno je, mogućnost inspirisanja imitatora koji u počiniocu vide uzor ili heroja.
„Odgovornim izveštavanjem može da se smanji rizik“, piše u Unicefovim preporukama, koje je prosledio UNS.
Kao korist po zajednicu koje ima odgovorno izveštavanje u preporukama je nabrojano da se na taj način „pruža uteha preživelima, porodicama, zajednicama, uključujući i porodicu počinioca“.
Odgovorno izveštavanje podstiče ljude, piše u preporukama, da potraže pomoć sebi ili drugima u slučaju povišenog rizika od štetnih postupaka.
Objavljen je i poziv da se za pomoć zbog emotivne patnje i/ili suicidalnih misli pozove broj za pomoć 116 111 (NADEL) i poseti sajt svejeok.rs.
Cveće, igračke i poruke ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
SRBIJA
Kako posle tragičnih događaja u Srbiji - dve mere su ključne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala