- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uskoro stiže ruski „Flajtradar“ za praćenje dronova

CC0 / Pixabay / Radar
Radar - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Pratite nas
Servis sa informacijama o letovima dronova, sličan „Flajtradaru“ za praćenje aviona, uskoro će se pojaviti u Rusiji, izjavili su Sputnjiku u „Rosavijaciji“.
„Putem servisa će se sprovoditi informaciono obezbeđivanje letova bespilotnih letelica. U prvoj fazi će se davati informacije o mogućnostima i parametrima korišćenja dronova u određenom području i na osnovu geolokacije korisnika“, rekli su u „Rosavijaciji“.
Proizvodnja servisa će biti u koncernu „Almaz-Antej“ i državnoj korporaciji OrVD, troškovi na razvoj još uvek nisu definisani. Biće razrađeno pitanje pružanja standardizovanih informacija operatera servisa za privatne organizacije na osnovu automatizovane integracije podataka koje će moći da kreiraju usluge za pružanje krajnjem korisniku. Pristup servisu će imati registrovani korisnici.
Rad servisa se trenutno razrađuje i biće uvrštene sve želje i predlozi eksperata i potencijalnih korisnika. Trenutno funkcioniše sistem koji dostavlja planove letova preko interneta i telefona za opštu upotrebu, a koji će postati osnova za razvoj novog servisa. Servis će koristiti piloti dronova i operativnih organa Jedinstvenog sistema organizacije vazdušnog saobraćaja Rusije.
Predstavnik „Rosavijacije“ je istakao da će izgled dronova više zavisiti od opreme bespilotnih letelica i mogućnosti radiolokatora, kao i od višepozicionih sistema za posmatranje.
Osnovni ciljevi servisa su pojednostavljenje pristupa bespilotnih letelica vazdušnom prostoru, informaciono obezbeđivanje pilota dronova, automatizacija procesa izrade i planova letova, kao i smanjenje vremena za dobijanje potrebnih dozvola.
„Lanset“ uništava ukrajinsku radarsku stanicu u oblasti Hersona - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
RUSIJA
Kijev priznao koji ruski dron najopasniji za ukrajinsku vojsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala