- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Grosi: Situacija na području Zaporoške nuklearke postaje opasna i nepredvidiva

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Pratite nas
Situacija u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane postaje sve neizvesnija i potencijalno opasna, navodi se u izjavi generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija na sajtu agencije.

Izuzetno sam zabrinut zbog potpuno realnih pretnji po nuklearnu bezbednost sa kojima se nuklearka suočava. Moramo da delujemo sada kako bismo sprečili pretnju od ozbiljne nuklearne katastrofe, ističe se u izjavi.

Takođe se navodi da su stručnjaci koji su prisutni u nuklearki dobili informacije o početku najavljene evakuacije stanovnika iz obližnjeg grada Energodara, gde živi većina zaposlenih nuklearke, kao i da prate situaciju zbog „mogućeg uticaja na nuklearnu bezbednost“.
Lider pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov izjavio je prethodno za Sputnjik da Zaporoška nuklearka radi u uobičajenom režimu i da nema evakuacije zaposlenih. Takođe, direktor nuklearke Jurij Černičuk je izjavio da nema potrebe za evakuacijom zaposlenih u Zaporoškoj nuklearki, kao ni stanovnika Energodara, dok kolektiv nuklearke radi sve neophodno radi osiguranja nuklearne bezbednosti.
Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra pokraj grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju energetskih blokova. Krajem februara 2022. godine kontrolu nad objektom su preuzele ruske snage. Od tada ukrajinska vojska periodično granatira kako stambena naselja Energodara, tako i teritoriju nuklearne elektrane.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaporoška administracija: Kijev onemogućava stvaranje zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala