- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorski policajci imaju najveće plate na Zapadnom Balkanu, tvrde podgorički mediji

© Sputnik / Boban NovovićUviđaj na mestu eksplozije u Podgorici
Uviđaj na mestu eksplozije u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Pratite nas
Prosečna neto zarada na aktivnostima Uprave policije u Crnoj Gori za april tekuće godine iznosi 959,99 evra, što ukazuje da je u odnosu na isti mesec prošle godine uvećana za 235,95 evra. To crnogorske policajce stavlja na poziciju najplaćenijih u svojoj oblasti u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana.
Poređenja radi, bilans zarada u zemljama Zapadnog Balkana je takav da je prosečna plata policajcima na kraju 2022. godine u Srbiji iznosila 66.000 dinara, odnosno 562 evra, u Bosni i Hercegovini 1.300 KM, odnosno oko 650 evra, u Albaniji 500 evra, dok je prosečna plata tzv. kosovskim policajcima oko 540 evra, tvrdi portal BiznisCG.
U Severnoj Makedoniji su velike razlike u platama različitih policijskih sektora, ali je prosečna policijska plata oko 500 evra.
Podaci do kojih se došlo potvrđuju značajne pozitivne razlike u zaradama u crnogorskom sektoru MUP-a, u odnosu na navedene zemlje.
Pošto je u ministarstvima unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana zaposlen veliki broj ljudi, jasno je da velike funkcionerske zarade u policiji ne utiču mnogo na prosečnu platu, prenosi RTCG.
Pre dve godine Globalna inicijativa je upozorila da su niske policijske plate na Zapadnom Balkanu veliki rizik za povećenje korupcije među policijskim službenicima.
Tada je iz ove ugledne organizacije saopšteno je da je plata „običnim policijskim službenicima“, od svih zemalja Zapadnog Balkana bila niska u Crnoj Gori i da je iznosila svega 396 evra. U Srbiji je iznosila oko 440 evra, Makedoniji 380-450 evra, BiH 340-460, na tzv. Kosovu 447 evra.
U međuvremenu plata crnogorskim policijskim službenicima je rasla do te mere da je sada najveća u regionu.
Očekuje se da će se trend rasta plata crnogorskim policajcima, odnosno službenicima crnogorskog MUP-a nastaviti, jer prema navodima MUP-a, kolektivni ugovor je, takođe, predvidio i povećanja plata službenicima MUP-a u 2024. i 2025. godini.
Iz MUP-a Crne Gore smatraju da njihovi službenici imaju razlog da budu zadovoljni povećanjem plata, posebno imajući u vidu da je Kolektivni ugovor predvidio bolje uslove po osnovu prekovremenog i noćnog rada, dežurstva, naučnog zvanja, te zagarantovane jubilarne nagrade.
„Policijskim službenicima su uvećane plate za 32,59%, ako uporedimo podatke za april 2023. godine u odnosu na april 2022. godine. Za službenike MUP-a za 34,49 %, odnosno, prosečna neto zarada na aktivnostima MUP- za april 2023. godine iznosila je 887,75 evra, dok je prosečna neto zarada na aktivnostima MUP-a za april 2022. godine iznosila 660,08“, podaci su MUP-a Crne Gore dostavljeni Portalu BiznisCG na upit.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala