- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Lažna borba za „ravnopravnost“ i sistemske greške oličene u – torti: „Definitivno nije fer“

© AP Photo / Dita AlangkaraArina Sabalenka
Arina Sabalenka - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
Pratite nas
Arina Sabalenka, beloruska teniserka, proslavila je petog maja 25. rođendan, a na isti dan 20 godina napunio je Karlos Alkaras. Oboje su se našli u Madridu, a organizatori turnira izneli su torte za Beloruskinju i Španca, ali različite veličine. Neki će reći, to je samo torta, međutim, to je i činjenica koja pokazuje da su teniserke potcenjene.
Do finala Masetrsa u Madridu u konkurenciji dama stigla je Arina Sabalenka, druga teniserka sveta, dok se u muškoj konkurenciji za titulu bori takođe drugi reket sveta Karlos Alkaras. Beloruskinja je polufinalni meč protiv Marije Sakari odigrala dan pred svoj 25. rođendan, a organizatori su joj doneli tortu, ili da budemo precizniji torticu kao znak pažnje.
Sabalenki se dopao gest, međutim dan kasnije Alkaras je igrao polufinalni meč na svoj 20. rođendan i dobio znatno veću tortu, na dva sprata sa teniskom lopticom na vrhu. Navijači beloruske teniserke pobunili su se na društvenim mrežama, a potom je direktor turnira Felisijano Lopes svojim obraćanjem napravio još veći problem.
„Iznenađen sam reakcijom posle ovog gesta. Pod jedan Karlos je pobedio za plasman u finale, pod dva igrao je na centralnom terenu i pod tri turnir se igra u Španiji iako je internacionalni događaj. Takođe nadam se da se Rune nije uznemirio“, napisao je Lopes aludirajući na to da je Holger Rune takođe dobio manju tortu, ali uz šampanjac i celu slavljeničku proceduru, dok se Sabalenka sa svojom tortom fotografisala u hodniku.
Madriđani su zbog Arinine tortice verovatno sada osramoćeni, jer je beloruska teniserka osvojila titulu i to posle pobede nad prvom na svetu.
Reakcija Sabalenke je potom tek posramila Lopesa i organizatore. Uvek nasmejana, dostojanstvena i jedna od omiljenih teniserki među koleginicama u toku pobedničkog govora objasnila pogledala je Španca, a zbog njenih reči zastala mu je knedla u grlu.
„Mislim da je to torte, bila je previše dobra”, poručila je Sabalenka Madridu.
Dok je nekima debata smešna, neki su jasno videli daleko veći problem koji se krije iza veličine torte. Među prvima koja je dala svoje obrazloženje oglasila se beloruska teniserka Viktorija Azarenka.
„Ne može se preciznije objasniti tretman“, napisala je Azarenka uz fotografije Sabalenke i Alkarsa sa svojim tortama.
Beloruskinja je verovatno aludirala na celokupni tretman koje teniserke imaju u belom sportu u odnosu na njihove kolege. Najveća razlika ogleda se u novčanim nagradama, međutim, primetna je i u posetama na mečevima kao i čestim podsmevanjima.
U jednom od razgovora sa srpskom teniserkom Dejanom Radanović koja je zbog niza zdravstvenih problema pala na VTA listi, ali se i uspešno vratila, Sputnjik je govorio na temu razlika u tretmanu prema teniserima i teniserkama. Izuzetno prizemno i sa puno poštovanja Dejana nije želela da se žali niti ukazuje na to da se ona suoačava sa nekim poteškoćama, ali je iskreno ukazala na to čemu je svedočila.

„To je opširna tema. Kada je na primer u pitanju kladionica, to je mnogo rasprostranjeno. Bilo ko i bilo gde može da ode i uplati svotu novca za mene, kada završiš meč čeka te minimum tri, četiri poruke. Dešavalo mi se i kada pobedim, a tek ako izgubim. Ako je osoba uložila novac u tebe, oni te krive, Vidim na društveni mrežama igrači iznose šta preživljavaju, nekad to povredi, nekog manje nekog više, nismo svi isti na mentalnom planu. U kolektivnim sportovima je lakše. Ti ne zanimaš nekoga ko živi u Južnoj Americi, ali je on uložio novac u tebe i onda će doći na društvenu mrežu i napisaće ti najgore reči. Mislim da je to kod žena izraženije, jer devojke koje su lepe i atraktivne, ako ne ostvaruju očekivane rezultate (primer Radukanu, Bušar) pitaće iz zašto se slikaš, a ne treniraš. Definitivno nije fer u svakom smislu, na ženama se više istresaju, to je nažalost tako“, rekla je jednom prilikom Radanovićeva.

Da se situacija promeni i da teniserke steknu jednakost zalagao se Novak Đoković i to još ranije kada nije osnovao organizaciju PTPA.
„Kao što sigurno znate, veoma mi je stalo do toga da se profesionalni tenis dalje razvija i kad to kažem u glavi su mi interesi svih igrača. Zbog tenisa sam ovo što jesam danas i osetio sam potrebu da iskažem svoj stav o poštenijoj i boljoj distribuciji nagradnog fonda među svim igračima – teniserkama i teniserima. Zajedno treba da se borimo za bolje uslove za sve igrače. Poslednje što sam imao na umu je da se moj stav pretvori u borbu polova i priču o razlikama u nagradama, jer je moj stav da svi teniseri i teniserke treba da budu ravnopravno nagrađeni za svoju igru i napore koje ulažu“, rekao je Novak još 2016. godine.
Prvi reket sveta nekoliko godina kasnije osnovao je organizaciju PTPA koja je kao jedan od glavnih ciljeva navela jednakost između tenisera i teniserki. Da je Novak po tom pitanju nešto i radio, a ne samo pričao potvrdila je i Dejana.
„Sa VTA je situacija malo bolja, Novak je dosta uticao sa PTPA, smanjili su nagradni fond, ali su povećali za Grend slemove i kvalifikacije. Oni koji igraju Grend slemove, to je prvih 250 teniserki, one mogu da budu na nuli. Sve ispod toga nema šanse. U poslednjih par godina na VTA turnirima dobiješ jednu sobu plaćenu, ako ideš sa nekim kome treba odvojena soba dodatno plaćaš“, objasnila je srpska teniserka jednu od promena.
Dok su Grend slemovi izjednačili nagradni fond, na nekim turnirima poput Mastersa u Rimu razlika je i dalje i više nego drastična. Prošle godine kada je Novak osvojio trofej u „večnom gradu“ zaradio je 836.355 evra dok je za isti pehar u konkurenciji dama Iga Švjontek dobila 332.260 evra. Zbog ovako velike razlike organizatori turnira u Rimu morali su da reaguju pa je tako stiglo obećanje da će se nagrade do 2025. godine izjednačiti.
Nažalost, pokazalo se da problem nije samo u novcu i da se popeo na jedan banalni nivo torte. „Od muve se pravi magarac“, ali je u ovom slučaju potrebno da se govori o toj temi jer koliko god je Alkaras sjajni talentovani teniser, rodom iz Španije, Sabalenka je teniserka koja je u prethodnom periodu takođe pravila izuzetne rezultate. Osvojila je Australijan open, a u Madridu je pre dve godine takođe podigla pehar.
Viktorija Azarenka - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2023
SPORT
Viktorija potvrdila belorusku dominaciju u Madridu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala