- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kojom toljagom „napasti“ Realovog džina i zonu po Vujoševićevom receptu?

© AP Photo / Darko VojinovicValter Tavares
Valter Tavares - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Košarkaš Reala Valter Tavares proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) četvrtih utakmica plej-ofa četvrtfinala Evrolige, saopšteno je na zvaničnom sajtu takmičenja. To je još jedan dokaz da crno-belima u majstorici najveća opasnost preti upravo od ovog džina.
Real je u četvrtom meču plej-ofa četvrtfinala Evrolige pobedio Partizan 85:78. Madridski klub je izjednačio na 2:2 u seriji, koja se igra na tri pobede.
Tavares je na ovoj utakmici postigao 15 poena i imao sedam skokova, dve ukradene lopte i dve blokade. On je imao indeks korisnosti 30.
Drugo mesto podelili su košarkaš Partizana Zek Ledej i igrač Makabija Lorenco Braun sa 25 indeksnih poena. Četvrti je košarkaš Olimpijakosa Šekil Mekisik sa 23 indeksna poena, dok je četvrti igrač Makabija Vejd Boldvin sa 21.

Kako protiv Tavaresa?

Partizan ide u Madrid na majstoricu koja će se igrati u sredu od 21 čas, a i pre cele serije na stranicama Sputnjika mogli ste da čitate koliko je Valter Tavares velika opasnost. Sada je to još jasnije i očiglednije.
Crno-beli moraju da pronađu način da ga zaustave.
Tavares je igrao prvo poluvreme prve utakmice, ali tada je povredio koleno i nije ga bilo u drugom poluvremenu, kao i u celoj drugoj utakmici serije. Partizan je dobio obe te utakmice.
Ipak, kada je uspeo da se oporavi od bola u kolenu leve noge, Tavares je zaigrao u Beogradu i zaista pokazao da je najbolji centar Evrolige, dominirao je ispod obruča, dao je čak 26 poena u trećem duelu serije, potom još 15 i time je pokazao da je potrebno da crno-beli nađu rešenje.
Alen Smailagić je bio glavno oružje Partizana, često je i licem napadao Tavaresa od koga je brži i okretniji, znao je u mnogim situacijama i da pogađa trojke čime je kažnjavao momka sa Zelenortskih ostrva.

Zonska odbrana i recept Duška Vujoševića

Real Madrid je gotovo iz nemoći pokušao da promeni principe igre i baci sve karte na zonsku odbranu. Ćus Mateo je to nekako uradio jer nije imao šta drugo, ali - počelo je da daje rezultate.
Partizan se nije najbolje snalazio, Tavares bi držao ceo reket i nije bilo mesta kuda da se prođe, dok je šut varirao.
Upravo bi procenti šuta spolja mogli da presude, jer će Partizan sigurno imati otvorenih prilika u sredu u majstorici.
„Mentalna priprema će se svesti na jednu stvar - da Real igra zonsku odbranu, a mi smo totalno sami. Sve ostalo radimo, borimo se, ali na kraju kad pogledate šut... S takvim procentima teško da ćemo da pobedimo. U Madridu bi trebalo da šutiramo mnogo bolje, a ako budemo bolje šutirali, mislim da imamo dobre šanse da pobedimo“, rekao je Obradović i time objasnio suštinu.
Interesantno je da je kao keca iz rukava zonsku odbranu izvlačio Duško Vujošević kada je u timu imao 229 centimetara visokog Slavka Vraneša. Slično kao sada Tavares, tako je Vraneš tada stajao u reketu i nije dopuštao protivnicima da priđu blizu obruča crno-belih.
Važan će biti šut spolja, a s tim u vezi je veoma bitna činjenica da se kod crno-belih vraća u ekipu Kevin Panter koji je odradio dve utakmice suspenzije. Od prošle utakmice vratio se i Matijas Lesor.
Sledi velika borba u Madridu. Pobedniku pripada sve.
Argentinski reprezentativac Gabrijel Dek - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
SPORT
Real bez „ratobornog“ Argentinca u majstorici sa Partizanom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala