- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici na borbenom vozilu pešadije BMP-3 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kadirov: "Ahmat" spreman da se uputi u Artjomovsk

Pratite nas
U toku je 437. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Prema poslednjim informacijama, ruska vojska napredovala je u tri pravca - marinskom, avdejevskom i deržinskom, a nastavlja se i granatiranje ukrajinskih položaja i objekata infrastrukture. Glavne bitke i dalje se vode kod Artjomovska.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:49 06.05.2023
U većem delu Ukrajine, uključujući Kijev, proglašena je vazdušna opasnost.
21:49 06.05.2023
Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da i zvanično uputio pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa molbom da izda naređenje da se jedinice "Ahmat" prebace u Artjomovsk.
20:08 06.05.2023
U centru Praga održan je ponovo antivladin protest i protest protiv rata u Ukrajini. Organizatori su zahtevali da Češka bude vojno neutralna i da se ponovo uspostavi isporuka gasa iz Rusije.
Pored zastava Češke Republike demonstranti su nosili i zastave Komunističke partije Češke i Moravske, Sovjetskog Saveza i Rusije, a mogle su se čuti parole kojima se poziva na mir, izlazak iz NATO i druge.
Protest je nazvan „nenasilna revolucija“, a organizatori su aktivista i antiglobalista Ladislav Vrabel i komunisti.
Na skupu je govorio bivši premijer i predsednik Češke socijal-demokratske partije Jirži Paroubek, nekadašnji češki političar i predsedavajući Generalne skupštine Un Jan Kavan i drugi.
„Treba podsetiti da su Ukrajinci i Rusi braća, Sloveni, da je to bratoubilački rat i da se on mora zaustaviti“, rekao je Vrabel uoči demonstracija.
18:39 06.05.2023
Na Donjeck je ispaljeno 18 raketa. U drugom naletu ispaljeno je još deset projektila.
17:19 06.05.2023
"Ahmat" je spreman da se uputi u Artjomovsk, nekoliko jedinica je već krenulo ka zoni specijalne vojne operacije, rekao je čečenski lider Ramzan Kadirov. On je izrazio uverenje da će grad uskoro biti oslobođen.
16:58 06.05.2023
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da su očekivanja saveznika Kijeva od kontraofanzive prevelika.
U izjavi za "Njujork tajms" je rekao da su ta očekivanja preterana i dodao da je to jedan od glavnih razloga njegove zabrinutosti.
16:54 06.05.2023
Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da povodom pokušaja atentata na ruskog pisca Zahara Prilepina da je Kijev prešao sve granice i da mu se treba žestoko suprotstaviti.
On je u izjavi za TV "Rusija 24" rekao da se Prilepin isticao na ideološkom planu i da je zbog toga došao na nišan kijevskog režima. Prema njegovim rečima, pokušaj atentata na Prilepina je ratni zločin
16:24 06.05.2023
Ukrajinske snage nisu u stanju da preokrenu situaciju na frontu bez obzira na reklamiranu ofanzivu, rekao je lider DNR Denis Pušilin.
"Vidimo da protivnik nije u stanju da preokrene situaciju na frontu bez obzira na ofanzivu koja je toliko reklamirana i prema kojoj se treba odnositi sa potrebnom pažnjom ali bez ozbiljnih pretpostavki da će se nešto dramatično promeniti", rekao je Pušilin za TV "Rusija 24".
15:49 06.05.2023
Rogov: Ukrajinska kontraofanziva neizbežna
Pokušaj kontraofanzive ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti je neizbežan, saopštio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na Telegramu.
Po njegovim rečima, ukrajinske snage sve aktivnije izvode raketne artiljerijske napade na naseljena mesta oko fronta i gađaju stambene zgrade, škole, obdaništa i druge objekte socijalne infrastrukture.
Rogov je dodao da su početkom proleća kijevske vlasti sprovele još jednu mobilizaciju, pa su jurišne jedinice ukrajinske vojske spremne za kontraofanzivu.
„U poslednje vreme su bili u fazi dopunjavanja teške tehnike, a sada povlače raspoložive snage na front“, istakao je on.
13:33 06.05.2023
Najvažnije sa današnjeg brifinga ruske vojske:
U pravcu Kupjanska za dan je likvidirano do 50 ukrajinskih vojnika.
Jurišni odredi nastavljaju borbe u zapadnom delu Artjomovska. Vazdušno-desantne snage su paralisale protivnika na bočnim stranama.
U pravcu Krasnog Limana likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika.
U Donjeckom pravcu uništeno je preko 185 ukrajinskih vojnika i plaćenika.
U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ruske snage su za dan likvidirale do 90 ukrajinskih vojnika. Uništeno je skladište municije.
U hersonskom pravcu likvidirano do 35 ukrajinskih vojnika.
Ruski sistemi PVO u toku proteklog dana uništili su 32 ukrajinske bespilotne letelice u LNR, DNR i Zaporoškoj oblasti.
12:32 06.05.2023
Prigožin na vezi sa predstavnicima Kadirova o prepuštanju položaja u Artjomovsku
Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da je na vezi sa predstavnicima čečenskog lidera Ramzana Kadirova kako bi pokrenuli proces prepuštanja položaja u Artjomovsku.
11:24 06.05.2023
Haubica iz napuštene artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinska vojska izvela napad na ruski grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti
10:54 06.05.2023
Kijev: Rusija testira novo naoružanje
Rusija testira nove vrste naoružanja, saopštila je zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.
„Oni pokreću proizvodnju određenih vrsta naoružanja i nastavljaju da testiraju novo oružje“, napisala je Maljar na Telegramu.
10:54 06.05.2023
10:54 06.05.2023
Uništene četiri ukrajinske diverzantske grupe
Ruska grupa trupa „Zapad“ u proteklom danu uništila je četiri grupe ukrajinskih diverzanata u pravcu Kupjanska, saopštio je načelnik pres-centra grupe, pukovnik Sergej Zibinski.
Takođe su sprečena dva pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine na isturenim položajima u oblasti naselja Novomlinsk i Novoselovsko.
Artiljerijskom paljbom iz haubice „msta-B“ u području mesta Bočkovo uništeno je skladište municije ukrajinske vojske, dok su haubice D-20 i „msta-S“ u području Ogurcova i Ivanovke uništile dve minobacačke posade protivnika.
09:38 06.05.2023
Ukrajinska vojska se aktivirala u Zaporoškoj oblasti
Ukrajinska vojska aktivirala je borbena dejstva u Zaporoškoj oblasti u Orehovskkom pravcu, izjavio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.
Kako je rekao, pojačani su i artiljerijski i tenkovski napadi.
Istovremeno, Rogov je naveo i da je ruska vojska takođe pojačala paljbu iz svojih artiljerija i uspela da onesposobi dva neprijateljska tenka i jedno oklopno vozilo.
08:15 06.05.2023
Kijev grupiše vojnu tehniku i ljudstvo u Zaporožju
Ukrajinska vojska prebacuje vojnu tehniku na front u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.
Kako je rekao, glavni deo te vojne tehnike sakriven je u skladištima u Orehovskoj i Guljapoljskoj oblasti dela Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.
Takođe, ukrajinska vojska počela je da razmešta i dodatno ljudstvo na liniji razdvajanja.
08:14 06.05.2023
Ruski tenk T-72B3 u akciji
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak akcije ruskih tenkova T-72B3 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Za neke je to van granica razumevanja, a za nas je to svakodnevni život, najobičniji dan na poslu“, rekao je jedan od tenkista koga zovu „Snajper“.
08:13 06.05.2023
Napad na Krim – aktiviran PVO
Na severu Krima aktiviran je sistem za protivvazduhoplovnu odbranu, saopštio je savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov.
Kako je rekao, u vazdušnom napadu na Krim nije bilo ni žrtava ni nanete materijalne štete.
08:13 06.05.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala