- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Statua Bude iskopana u staroegipatskoj luci: Kako je dospela tu?

© Fotolia / StevemStatua Bude u Hongkongu
Statua Bude u Hongkongu - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Berenika je bila luka na obali Crvenog mora, a vrlo rano su vladari iz dinastije Ptolomeijida uvidele njen značaj - u njoj su se spajale trgovačke rute Egipta i Etiopije sa Sirijom i Indijom.
Bereniku Trogloditiku je osnovao Ptolomej II Filadelf, sredinom 3. veka p.n.e i dao joj ime gradu po svojoj majci. Ovaj grad je vrlo brzo stekao važnu ulogu luke, u kom su se spajale mnoge trgovačke rute. A koliko je bio značajan govori i podatak da je od njega pa do Koptosa u dolini Nila bio izgrađen put.
Zabeleženo je da je on između 1. i 2. veka n.e., pod rimskom upravom bio jedna od glavnih stanica za trgovinu slonovima korišćenim u ratu i egzotičnom robom kao što su biber, poludrago kamenje, tkanina i slonovača, transportovanom između Indije, Šri Lanke, Arabije i Gornjeg Egipta.
Tim arheologa iz Amerike i Poljske je nekoliko godina radio na istraživanju ovog lokaliteta, da bi u poslednjoj kampanji unutar kompleksa jednog hrama našli statuu visoku 71 centimetar koja prikazuje Budu u stojećem stavu.
Oko Budine glave je vidljiv oreol koji simbolizuje sunčevu svetlost, često prikazivan element u budističkoj ikonografiji kako bi se dočarala učiteljeva navodna mogućnost da se „pretvori u svetlost“, tj. da emituje zrake svetlosti dok se nalazio u nirvani.
Prema dr Marijusu Gojazdi, materijal korišćen za izradu statue potiče najverovatnije iz okoline Istanbula, a jedna od mogućih teorija je da su trgovci iz Indije na svom putu dali lokalnim majstorima da isklešu skulpturu. Potom su je postavili u obližnji hram, gde su otkriveni natpisi na sanskritskom jeziku dok stoje pored onih napisanih na starogrčkom, prenosi Nacionalna geografija.
Arheolozi su takođe otkrili dva novčića poreklom iz indijskog kraljevstva Satavahana, drevne indijske dinastije. Satavahana je bilo jedno od prvih indijskih kraljevstava koje je proizvodilo novac sa likovima svojih vladara, a dva takva primerka otkrivena u Berenici potiču iz II veka n.e..
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala