- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šolc izneo plan za smanjenje cene struje u Nemačkoj

CC0 / Pixabay / Solarni paneli
Solarni paneli - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a ne subvencija, ključ je za snižavanje cena energije za nemačku industriju, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.
Industrijske kompanije u Nemačkoj ranije su saopštavale da su cene električne energije previsoke u poređenju sa drugim zemljama, što nemačku tešku industriju stavlja u, kako se navodi, strukturno nepovoljan položaj u odnosu na druge proizvodne centre, kao što su SAD i Kina, prenosi Rojters.
Nemačko ministarstvo privrede, na čelu sa Robertom Habekom iz Zelenih, ranije ove nedelje je objavilo plan za subvencionisanu cenu od 6 centi po kilovat satu (kWh) do 2030. godine, ali je ministarstvo finansija Šolcove koalicione vlade juče odustalo od šeme subvencija, uz obrazloženje da se one ne uklapaju u budžet.
Na pitanje kako najbolje smanjiti cene struje, Šolc je istakao da „već postoje regioni kojima je proizvodnja električne energije onoliko jeftina koliko mi želimo da bi industrijske operacije mogle da nadvladaju globalnu konkurenciju i bez subvencija“.
On je dodao, da će on, u cilju da se takva situacija proširi na celu Nemačku, učiniti sve što je u njegovoj moći da se dodatno ojača infrastruktura transporta električne energije i proizvodnja obnovljive energije.
Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da će predložena subvencija biti na snazi do 2030. godine, a koštaće između 25 i 30 milijardi evra po trenutnim tržišnim cenama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala