- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako u Pandorinu kutiju vratiti zlo koje je pokuljalo | Orbita kulture

CC0 / Pixabay / kutija
kutija - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Šta nam se dogodilo, kako smo dozvolili da nam se ovo desi - pitanja su koja od srede ujutro i stravičnog zločina počinjenog u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ stoje pred svima nama.
Orbita kulture 6. 5. 2023.
Sve što se do tog trenutka događalo nekom drugom, u dalekom svetu, ili u horor filmovima, prelilo se u našu realnost i pokazalo da je u Srbiji neko otvorio Pandorinu kutiju, da je zlo pokuljalo i da je sada pitanje svih pitanja kako ga vratiti nazad.
Šta pod hitno treba da preduzmemo, da menjamo u svom ponašanju i porukama koje tim ponašanjem šaljemo, šta možemo kao pojedinci a šta kao zajednica – pitamo sociologa kulture prof. dr Zoricu Tomić, Snežanu Ristić psihologa sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa školskom decom i Zorana Hamovića, glavnog urednika u izdavačkoj kući Klio koja u posebnoj ediciji, a u cilju što bolje edukacije publike, objavljuje savremene studije iz psihologije, sociologije, kulturologije kao i najnovije teorije etike.
Šta novo o starom vladaru otkriva knjiga „Sveti kralj Milutin – Vladar na raskršćima svetova“, zbornik tekstova grupe autora nedavno predstavljen u kripti Hrama Svetog Save? Zašto sedam vekova od vladarevog upokojenja tek sad govorimo o njegovoj prvoj velikoj monografiji, u kojoj 16 istraživača predstavlja Milutinovu vladavinu u eposi zlatnog doba srpskog srednjeg veka - otkriva nam jedna od urednica ove knjige, istoričarka prof. dr Smilja Marjanović Dušanić.
Da li motiv za snimanje filma „Još jedno proleće“ , dokumentarca o epidemiji velikih boginja kojim će biti otvoren 16. Beldoks festival, potreba da se podseti na nedavnu pošast pandemije kovida 19 i uspostavi paralela sa epidemijom variole vere - pitamo reditelja ovog ostvarenja Mladena Kovačevića.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala