Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurtijev spisak: Priština objavila „prekršaje Srbije“

© Tanjug / DOPISNIK KIMProtest opozicije u Prištini
Protest opozicije u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Portparol privremene vlade u Prištini Perparim Krieziu objavio je večeras dokument u kome su navedeni „prekršaji Srbije“ u pogledu evropskog predloga sporazuma, preambule i plana implementacije.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na sastanku 2. maja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu rekao je da je izneo spisak povreda dogovora, koje je Beograd učiniou pogledu osam članova Osnovnog sporazuma, preambule i člana koji se tiče Plana za implementaciju, prenose prištinski mediji.
U dokumentu se navodi da „Srbija i dalje negira ratne zločine i ugrožava teritorijalni integritet Kosova“.
Navedeno je i da „Srbija direktno kontroliše stranku 'Srpska lista' na Kosovu i stoji iza odluke da Srbi bojkotuju izbore 23. aprila u četiri severne opštine“.
Pomenuto je i da „Srbija Kosovo i dalje naziva „Kosovo i Metohija“ ili Priština“, i da „ponašanje Srbije ozbiljno narušava dobrosusedske odnose zasnovane na jednakim pravima“.
Kurtijeva vlada je u dokumentu istakla i da „Srbija još nije dozvolila da vozila sa RKS registarskim oznakama uđu u upotrebu i da nije ukinula KM tablice“.
„Srbija je odbila da dozvoli građanima Kosova da putuju na i preko teritorije Srbije sa pasošima RKS, što je u suprotnosti sa članom 1(1)“, navedno je u drugoj tački dokumnta.
Privremena vlada u Prištini saopštila je i da je „Srbija prekršila i član 2 sporazuma koji govori o poštovanju teritorijalnog integriteta i autonomije“.
Među tačkama koje je Priština istakla kao primer kršenja sporazuma od strane Beograda je i „glasanje protiv prijema Kosova u Savet Evrope 24. aprila, uprkos članu 4, koji kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, prenosi Kosovo onlajn.
Turski dron bajraktar tb2 - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
SRBIJA
„Bajraktari“ stigli u Prištinu: Opasan „poklon“ NATO pakta
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
SRBIJA
Vučić o dijalogu u Briselu: Sve je bio trik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala