- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Čarls Treći krunisan, na ulicama uzvici: „Nije moj kralj“ /video, foto/

© AP Photo / Jonathan BradyKralj Čarls treći tokom ceremonije krunisanja
Kralj Čarls treći tokom ceremonije krunisanja - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Kentberijski nadbiskup krunisao je danas kralja Čarlsa trećeg u Londonu, spustivši na njegovu glavu krunu Svetog Edvarda staru 360 godina, dok je ovaj sedeo na prestolu iz 14. veka u Vestminsterskoj opatiji. Ceremonija je održana u pozadini protesta na kojem su pristalice antimonarhističke grupe uzvikivali "Nije moj kralj!".
Krunisanje je obavljeno predstavljanjem regalija - simbola kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolišu različite aspekte službe i odgovornosti monarha i stavljanjem krune na glavu.
Nakon toga, svi prisutni u Vestminsterskoj opatiji uzviknuli su "Neka Bog čuva kralja".
Ceremonija je održana u prisustvu više stotina zvanica i uz prisustvo poglavara drugih verskih zajednica, a vodio ju je kentberisjki biskup uz prisustvo biskupa i kardinala iz cele Britanje. U samom činu učestvovali su i njegov sin Vilijam, kao i unuk Džordž.
Ceremonija je počela prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavlja svim kardinalima, to jest kongregaciji, i u kome su ga oni prepoznali kao "nesumnjivog kralja".
Nakon prepoznavanja kongregacija je odgovarila: "Bože čuvaj kralja Čarlsa''.
Nakon toga, počeo je čin davanja zakletve i pomazanja koje se obavilo iza paravana jer se obo smatra najsvetijim delom ceremonije tokom kojeg kralj mora da bude skriven od pogleda.
Među zvanicama, odnosno svatovima, na venčanju su bili, pored ostalih, britanski premijer Riši Sunak, bivši premijeri Boris Džonson, Toni Bler, i Džon Mejdžor, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i britanski princ Hari, čija se porodica nije pojavila na venčanju.

"Nije moj kralj": Protesti na ceremoniji krunisanja

Britanska policija uhapsila je vođu antimonarhističke grupe Republika, Grejema Smita, uoči današnjeg krunisanja kralja Čarlsa III, rekao je portparol te grupe.
Policija nije potvrdila hapšenje, navodeći da ne imenuje odmah uhapšene, preneo je Rojters.
Video objavljen na Tviteru prikazuje Smita kako sedi na zemlji okružen grupom policajaca.
Glavni britanski antimonarhistički pokret Republika najavio je ranije da će se danas, na dan krunisanja, okupiti pored statue kralja Čarlsa I, koji je posečen 1649. godine, nakon čega je usledio kratak period republike.
Pristalice Republike, grupe osnovane 1983. godine, koja se zalaže da šef države bude izabrani predsednik, planira da 6. maja održi do sada najveći protest, preneo je Rojters.

Mnoge ulice zatvorene, učestvuje 5.000 policajaca

Zbog današnjeg krunisanja, zatvoren je veliki broj ulica u centru Londona, a jutros od pet sati veliki deo Vestminstera je ograđen, koji se proteže od Temze do Mejfera, pokrivajući park Sent Džejms i Grin park.
Putevi na južnoj obali Temze, uglavnom oko stanice Vaterlo, takođe su zatvoreni, kao i nasipi Viktorije i Alberta severno i južno od reke, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).
Oko 5.000 pripadnika oružanih snaga stiže u London posebno unajmljenim vozovima iz mesta kao što su Farnboro, Tring i Alderšot.
Oni marširaju preko Vestminsterskog mosta da bi kasnije zauzeli svoje pozicije u povorci.
Oružane snage obuhvataju pripadnike vojske, mornarice, RAF-a i Komonvelt snage. Dodatno osoblje je u pripravnosti, u slučaju da se pojave problemi.
Prisutni su brojni svetski lideri i šefovi država.
Kralj Čarls i kraljica Kamila pozdraviće publiku u ulici Mal sa balkona Bakingemske palate nešto pre 14.30 sati.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala