Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vlada usvojila: Ovo su nove drakonske kazne koje se tiču oružja

© Sputnik / Lola ĐorđevićPištolj Zastava E39/E40
Pištolj Zastava E39/E40 - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
Pratite nas
Vlada Srbije usvojila je danas na sednici mere koje je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koje su predložene nakon zločina u Mladenovcu.
Ova mera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za devedeset procenata.
Ovo su nove drakonske kazne:
Neovlašćena izrada, prodaja ili nabavljanje vatrenog oružja za koje se može dobiti dozvola – kazna zatvora od jedne do osam godina
Neovlašćena izrada, prepravljanje, prodaja ili nabavka ili držanje vatrenog oružja za koje se ne može dobiti dozvola – kazna zatvora od dve do 12 godina
Neovlašećano držanje, razmena, prodaja, izrada, prepravljanje veće količine oružja ili oružja velike razorne moći – kazna zatvora od pet do 15 godina
Neovlašćeno nošenje oružja bez dozvole - kazna zatvora od pet do 15 godina
Neovlašćeno nošenje oružja za koje postoji dozvola za držanje - kazna zatvora od jedne do osam godina.
Novim merama predviđene su i obavezne provere na šest meseci i godinu dana lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje podrazumeva obavljanje lekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.
Pored moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, predviđa se i moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.
MUP će uputiti javni poziv licima koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica.
U roku od mesec dana ministarstvo prosvete pripremiće izmene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima koji krše propisanu zabranu unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja, pirotehničkih predmeta ili drugih oruđa kojima se može povrediti ili ugroziti druga osoba.
Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski postupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole.
Današnja sednica Vlade započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnom ubistvu koje se dogodilo u Mladenovcu a Vlada je uputila iskreno saučešće svim porodicama ubijenih u tom zločinu i nada se da će se svi ranjeni uspešno oporaviti.
Podsetimo, U.B. je u krvavom piru u selima nedaleko od Mladenovca ubio najmanje osam ljudi, a ranio 14 ljudi. U.B. je osumnjičen je da je oko 23 časa, posle svađe sa prijateljima u školskom dvorištu u mestu Dubona, otišao kući, uzeo kalašnjikov i zapucao.
Dubona - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
SRBIJA
Krv na sve strane posle jezivog masakra: Reporteri Sputnjika na mestu zločina kod Mladenovca
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
SRBIJA
Vučić: Ovo je napad na celu našu državu, razoružaćemo zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala