- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija će na napad dronovima odgovoriti akcijom, a ne razgovorima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
Pratite nas
Rusija će na napad dronovima odgovarati akcijom a ne razgovorima da li je to bio povod za rat, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.
„Ne bih da razgovaram o terminima. To je očigledno bio neprijateljski čin, apsolutno je jasno da bez znanja njihovih mentora kijevski teroristi ništa ne bi mogli da izvedu. Nećemo govoriti o tome da li je to bio `kazus beli` ili ne, već ćemo da odgovorimo konkretnim akcijama. Mi imamo puno strpljenja“, kazao je on.
Lavrov je takođe rekao i da to što su zvanični Kijev i Vašington odbacili navode da su odgovorni za napad na Kremlj ne znači da tome treba i verovati.
„Ako vi verujete da će Rusija, nakon što su i Amerika i Ukrajina odbacili otpužbe, jednostavno prestati da znamo ono što znamo, to se neće dogoditi“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon ministarskog samita zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Indiji.
Lavrov se osvrnuo i na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je rekao da Amerika neće diktirati Ukrajini kako da brani svoj suverenitet, rekavši da je „time – sve rečeno“.
Dodao je i da su praktično sve zemlje-članice ŠOS-a osudile napad ukrajinskih dronova na Kremlj, dok je, između ostalog, pakistanski ministar spoljnih poslova Bilaval Buto Zardari izrazio nadu da će počinioci što pre biti privedeni pravdi.

Pregovori se neće voditi sa marionetama kao što je Zelenski

Lavrov je kazao i da je Rusija već dugo spremna za pregovore o rešavanju ukrajinske krize, da će se oni pre ili kasnije dogoditi, ali da se oni neće voditi sa zapadnom marionetom kao što je Vladimir Zelenski, već sa njegovim nadređenima.
Kao osnova za pregovore, prema njegovim rečima, Moskva vidi kinesku inicijativu koja pokriva globalna pitanja osiguranja nedeljivosti bezbednosti, sprečavanja mešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja, kao i nedopustivost primene politike nelegitimnih sankcija.

Bez rešavanja geopolitičkog problema nema rešenja ni ukrajinske krize

Lavrov j kazao i da se aktulena kriza neće rešiti isključivo na rešavanju problema na liniji razdvajanja u Donbasu, kao što pojedini žele da zamrznu tu liniju i da razmišljaju šta dalje – bez rešavanja geopolitičkog problema nema rešavanja ukrajinske krize.
Takođe je rekao i da je taj geopolitički problem – težnja Zapada da očuva svoju hegemoniju i da diktira svima svoju volju.

„Bez rešavanja tog pitanja nikakva kriza u svetu, pa ni ukrajinska, neće biti moguće rešiti“, naglasio je on.

Zadatak ŠOS-a – povećati trgovinu u nacionalnim valutama

Lavrov se osvrnuo i na sam ministarski sastanak koji je organizovan kao uvod u predstojeći samit lidera zemalja ŠOS-a, koji će biti održan u julu, rekavši da je jedna od glavnih tema bila povećavanje obima trgovine u nacionalnim valutama i pitanja koja će obezbediti saradnju nezavisnih zemalja i ograničiti zloupotrebu dolara.
Takođe je rekao i da sa ciljem da se koriste nacionalne valute, zemlje ŠOS-a počele su da primenjuju prakse koje su formirane u okviru Evro-azijske razvojne banke, Azijske banke i Nove razvojne banke BRIKS-a.

„O svemu ovome smo razgovarali, ova tema je veoma aktuelna“, naveo je Lavrov i dodao da su u formiranje plana uključeni nadležni resori, ministarstva finansija i centralne banke zemalja članica. Takođe je rekao i da je uzet u obzir i predlog brazilskog predsednika Luisa Injasia Lulea da Silvade da se pronađe neka vrsta zajedničke valute.

Rusija i Indija o međusobnom obračunavanju u rupijima

Moskva i Nju Delhi pokrenuli su razgovore o tome da trgovinsku saradnju ubuduće obračunavaju u rupijama, odnosno, kako da indijske rupije koje Rusija ima u indijskim bankama, prebace u drugu valutu, rekao je Lavrov.
„To je problem budući da Rusija na svojim računima u indijskim bankama ima nekoliko milijardi rupija, neophodno je da se sva ta sredstva sad prebace u neku drugu valutu“, dodao je.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
RUSIJA
Lavrov stigao u Indiju na samit ŠOS-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala