- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Kijev neće moći da se suprotstavi Rusiji ukoliko prestane da dobija vojnu pomoć

© AP Photo / Matt RourkeMunicija kalibra 155mm
Municija kalibra 155mm - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Ukrajina verovatno neće moći da se suprotstavi Rusiji na bojnom polju u slučaju značajnog smanjenja isporuka zapadne vojne pomoći, izjavila je direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.
„Ukrajina i dalje u velikoj meri zavisi od strane vojne pomoći i verovatno neće biti u stanju da se suprotstavi relativnoj superiornosti Rusije u ljudstvu i resursima ako većina zapadne vojne pomoći prestane da dolazi“, rekla je Hejnsova na saslušanju u odboru za vojne poslove američkog Senata.
Prema njenim rečima, Ukrajina se još uvek nalazi u fazi finalizacije konkretnih prioriteta, vremena i obima planirane ofanzivne operacije.
Komentarišući napad na Kremlj, Hejnsova je dodala da Sjedinjene Američke Države trenutno nemaju podatke koji bi potvrdili ili demantovali umešanost Kijeva u napad.
„Očigledno ste videli da je ukrajinska vlada negirala svoju umešanost u ove događaje. U ovoj fazi nemamo podatke koji bi omogućili nezavisnu procenu“, rekla je Hejnsova.
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je početkom aprila da bi ukrajinska kontraofanziva mogla da počne na leto. Kasnije je govorio da će ona početi „uskoro“.
Ranije je pres služba Kremlja saopštila da je tokom noći 3. maja kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na kremaljsku rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina. Dve letelice su onesposobljene, a u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete. Portparol predsednika Dmitrij Peskov kasnije je rekao da predsednik države u tom trenutku nije bio u Kremlju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala