- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Muzika spaja ljude: Koncert Denisa Macujeva 8. maja u Beogradu

© Foto : Sputnjiku ustupio Denis Macujev / Denis MacujevDenis Macujev
Denis Macujev - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Solistički koncert jednog od najvećih pijanista današnjice Denisa Macujeva „Na bis“ održaće se 8. maja u MTS dvorani, a beogradska publika moći će da uživa u kompozicijama velikana ruske i svetske muzičke istorije, od Čajkovskog i Rahmanjinova do Mocarta i Betovena.
Beograd će ponovo imati privilegiju da sluša klavirske bravure ruskog virtuoza, a osim naše prestonice, Macujeva ovog meseca očekuju koncerti u Istanbulu i Dubaiju.

Rado se vraća u Srbiju

Macujev se inače rado vraća u Srbiju, kako sam voli da kaže, vraća se prijateljima. On se, između ostalog, rado vraća i kao gost Kusturičinog festivala ruske klasične muzike Boljšoj koji podržava i skuplja talente iz muzičkih škola i akademija Srbije, Republike Srpske i Rusije.
„Bio sam ovde pre tri-četiri godine. Održao sam koncert za pamćenje na otvorenom prostoru, a nakon toga je usledio neverovatan džem-sešn u drvenoj kućici sa izuzetno talentovanim mladim srpskim muzičarima. Vraćam se na poziv Emira Kusturice. On je moj veliki prijatelj, mnogo ga volim. On je jedan od poslednjih romantika u filmu, muzici, umetnosti uopšte… On dovodi veliki broj cenjenih ruskih muzičara i umetnika, pravi odličnu atmosferu“, rekao je svojevremeno Macujev prisećajući se gostovanja na Mećavniku.

Muzika spaja ljude

Macujev, uprkos diskriminatorskom odnosu Zapada prema ruskoj kulturi, veruje da muzika spaja ljude i da je u stanju da ih miri i prosvećuje. Tako je, između ostalog, veliki obožavatelj Geršvina i njegove „Rapsodije u plavom“.
„Rahmanjinov i Geršvin su dve gromade u 20. veku. Oni su se družili, viđali i kad je svirana „Rapsodija u plavom“ tada je na premijeri bio autor, Džordž Geršvin za klavirom, a u sali je bio Rahmanjinov“, govorio je Macujev u ranijem intervjuu za Sputnjik.
Macujev ostaje i prvivrženik džeza iz kojeg crpi inspiraciju za svoje kompozicije.
© Sputnik / Radoje PantovićGlavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić u razgovoru sa slavnim ruskim pijanistom Denisom Macujevom
Glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić u razgovoru sa slavnim ruskim pijanistom Denisom Macujevom - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić u razgovoru sa slavnim ruskim pijanistom Denisom Macujevom
„Smatram da je džez jednako vredna, ozbiljna umetnost kao i klasična muzika, zato što je to jedan od najozbiljnijih žanrova koji je u dvadesetom veku procvetao, podigao se na nezamislivu visinu. Džez je stanje duše, to je veliki uzlet. Ja to veoma volim i zaista mi to pomaže u klasičnoj muzici zato što je improvizacija u interpretaciji veoma važna za klasičnog muzičara“, rekao je Macujev.
Ovaj renomirani ruski pijanista, pored toga što je laureat Državne nagrade Ruske Federacije u oblasti književnosti i umetnosti „Dmitrij Šostakovič“, takođe je i nosilac Ordena časti, kao i drugih prestižnih nagrada. U istoj godini u kojoj je pobedio na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi, osvojio je Gran pri na Međunarodnom takmičenju u Parizu, a proglašen je i za ambasadora dobre volje.
Macujeva kritičari nazivaju pravim predstavnikom ruske izvođačke škole, naslednika Volodosa, Kisina, Giljelsa i novog Horovica, a svetsku slavu stekao je odmah po završetku Moskovskog državnog konzervatorijuma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala