- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izveštaj iz Kine: CIA stoji iza „obojenih revolucija“ i hakerskih napada širom sveta

CC BY-SA 2.0 / Flickr/AK Rockefeller / CIA Shadow WarsAgencija CIA
Agencija CIA - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) stoji iza velikog broja hakerskih napada i "obojenih revolucija" širom sveta, navodi se u izveštaju kineskog Nacionalnog centra za hitno reagovanje na napade kompjuterskih virusa i kompanije „360“ koja se bavi bezbednošću na internetu.

„Dugo vremena CIA se tajno bavila organizovanjem 'mirnih promena' i 'obojenih revolucija', špijunskim aktivnostima i krađom informacija“, ističe se u izveštaju.

Autori navode da su „Plišana revolucija“ iz osamdesetih godina, „Revolucija ruža“ u Gruziji 2003. godine, „Narandžasta revolucija“ u Ukrajini, „Revolucija lala“ u Kirgiziji, „arapsko proleće“, druga obojena revolucija u Ukrajini, „Pokret suncokreta“ na Tajvanu i još mnogo toga međunarodne organizacije i stručnjaci prepoznali kao tipične slučajeve obojenih revolucija kojima su upravljale američke obaveštajne službe.
Pored toga, dodaje se, obaveštajne službe SAD pokušavale su da organizuju obojene revolucije i u Belorusiji, Azerbejdžanu, Libanu, Mjanmaru, Iranu i drugim zemljama.
„Prema statistici, CIA je u poslednjih nekoliko decenija svrgnula ili pokušala da svrgne legitimne vlade u preko 50 zemalja sveta, izazivajući u njima nerede“, piše u izveštaju.
Navodi se i da je 2020. godine kompanija „360“ otkrila ranije nepoznatu hakersku organizaciju APT. Prema autorima izveštaja, organizacija je za sajber napade koristila alate slične onima koji se pojavljuju u dokumentima koje je objavio Vikiliks i koji su tamo navedeni kao alati za hakovanje CIA.
Glavne mete napada kompanije, koju su kineski stručnjaci nazvali APT-C-39, bile su važne informacione infrastrukture različitih zemalja, aerokosmičke, naučno-istraživačke institucije, naftne i petrohemijske kompanije, velike internet kompanije i vladine institucije. Aktivnost kompanije se mogla ispratiti do 2011. godine, dok se sajber napadi nastavljaju do danas, zaključuju autori izveštaja.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Van Venbin - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
SVET
Peking: Državni prevrati ─ osnova spoljne politike SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala