Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Stvorili smo monstruma“: Društveni lom u režiji liberalnih „vrednosti“

© Sputnik / Lola ĐorđevićPaljenje sveća ispred škole Vladislav Ribnikar"
Paljenje sveća ispred škole Vladislav Ribnikar - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Gde je koren tragedije koja se dogodila juče? Pogledajmo svoje dvorište. Analizirajmo ljude oko sebe, posmatrajmo njihovo ponašanje. Savremeno doba pojelo je one tradicionalne vrednosti sa kojima su generacije odrasle i sa kojima smo se ponosili. Postali smo zavisnici novih tehnologija i društvenih mreža.
Prestali smo da se družimo, razgovaramo, pijemo komšijske kafe, sa decom da idemo na izlete. Roditeljsku ljubav zamenili smo materijalnim poklonima, a vreme koje bi trebalo da bude posvećeno deci, trošimo gledajući telefon ili računar. Bes i frustracije prisutni su na svakom koraku. Izlivi srdžbe prenose se na tastaturu. Sada hladne glave, pogledajte komentare ispod običnih tekstova (ne morate da gledate vruće teme, već obične), pa ćete videti reke psovki, vulgarnosti, isključenosti… Uzalud bačeno vreme.

Deca to upijaju. Prenose u školu. Svakodnevno, na stupcima crne hronike, nalaze se tekstovi vršnjačkog nasilja u institucijama našeg osnovnog obrazovnog sistema. Maltretiranje vršnjaka se prenosi i na društvene mreže. A danas gotovo svaki školarac ima profil na popularnim komunikacionim kanalima (Instagram, Fejsbuk, TikTok). Svi su meta.

Nametnute zapadne liberalne „vrednosti“, kao vojničkom čizmom, pregazile su naš obrazovni sistem. Nastavnici su poniženi i obespravljeni, školuju ih jutjuberi. Uvode se zakoni, po kojima dete može da prijavi roditelja ako se ovaj i obrvom namršti. Jučerašnjom tragedijom, otvorena je Pandorina kutija.

Deci su neophodni pravi heroji (jedan Đoković je malo). Mališanima, koji su od roditelja zanemareni, nema ko da ponudi pozitivne uzore. Pod uticajem društva, od antiheroja stvaraju svoje idole. Posle jučerašnje tragedije, na društvenim mrežama otvoreno je desetak lažnih naloga sa imenom dečaka koji je počinio najveću tragediju u novijoj istoriji Srbije. Za kratko vreme, ti nalozi su dobili hiljade pratilaca. Uglavnom mlađih od 18 godina.

Nestašnom detetu nemojte da dajete mobilni telefon da se smiri. Razgovarajte sa njim, izvedite ga na igralište, pričajte… Mobilni telefon i društeve mreže su opasnost. Često i okidač tragedije. Citiraću jednog od ključnih kreatora veštačke inteligencije Džefri Hintona: „Stvorili smo monstruma“. Ovaj ugledni naučnik kada je shvatio opasnost svog izuma, napustio je „Gugl“ i svoj projekat. Njegova alarmantna poruka, nama treba da bude pouka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala