- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Magični Kinez je svetska senzacija: „Otkriću vam tajnu...“

© Sputnik / JAVIER SORIANOŽižen Žang
Žižen Žang - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Pratite nas
Žižen Žang, kineski teniser, napravio je veliko iznenađenje na Mastersu u Madridu i eliminisao Tejlora Frica, desetog tenisera sveta, posle velike borbe rezultatom 3:6, 7:6, 7:6.
Bilo je potrebno da spasi čak tri meč lopte kako bi napravio senzaciju i uspeo je 99. teniser sveta koji se plasirao u četvrtfinale Madrida što je njegov najveći uspeh u karijeri.
Lako je Fric dobio prvi set i u drguom setu u taj-brejku poveo sa 3:0, Kinez je vezao pet poena, napravio preokret i uspeo da iskoristi svoju prvu set loptu koja mu je donela izjednačenje.
Drama je usledila u devetom gemu trećeg seta kada je Žang napravio brejk, a potom ga odmah Fric vratio pa je usledio novi taj-brejk u kojem je Amerikanac ponovo počeo bolje.
Fric je imao tri meč lopte, a Kinez je propustio samo prvu, dok je drugu iskoristio i napravio novo iznenađenje. Novo, jer ovo nije prva senzaciju koju je kineski teniser napravio u Madridu. Prethodno je savladao Kameruna Norija, Denisa Šapovalova, Jurija Rodionova.
Naredni protivnik biće mu Aslan Karacev, ruski teniser koji je napravio još veće iznenađenja od Žanga jer je eliminisao Danila Medvedeva, sunarodnika koji je bivši prvi reket sveta.
Zanimljivo da su se do juče dva „autsajdera“ protiv rivala sa kojima su igrali, zajedno trenirali, a na tom treningu daleko bolji je bio Rus što je otkrio kineski teniser.
„Znate šta, otkriću vam tajnu. Imali smo trening i izgubio sam od Karaceva 6:0. Uradiću najbolje što mogu. Ovde su svi odlični igrači, veliki igrači. Daću sve od sebe“, rekao je nasmejani Žang koji igra možda svoj najbolji teniser u karijeri što mu ostavlja prostora da sanja o svojoj prvoj ATP tituli.
Ako pitate statistiku, pobednik je trebalo da bude Fric, međutim Žang je pokazao sposobnosti velikih tenisera koji uspevaju da preokrenu meč koji ide potpuno u korist njihovih protivnika.
Fric je imao 11 naspram sedam asova Kineza, takođe je imao veći procenat prvog servisa odnosno 60 odsto naspram 56 odsto. Amerikanac je imao 36 vinera dok je Žang imao jedan manje, ali je imao i više neiznuđenih grešaka odnosno 11 naspram devet koliko ih je napravio Fric.
Međutim, u tenisu ne pobeđuje statistika i biće ovaj meč jedan od boljih primera za tu tvrdnju, dok u četvrtfinalu sledi pravi spektakl.
Kineski teniser uglavnom je igrao čelendžere dok od početka godine nije imao previše uspeha. Uglavnom je ispadao u prvom kolu, dok je na čelendžeru na Floridi uspeo da stigne do četvrtfinala posle čega se uptio u Madrid.
Nije dobro sezonu otvorio ni Karacev koji je retko prolazio drugo kolo, ali očigledno je da će ovogodišnji Masters u Madridu biti sinonim za iznenađenja.
Najbolji teniser sveta osvojio US open drupgi put u karijeri - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
SPORT
„Novak je veliki!“ – konačno je stigla i poruka iz Njujorka
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
SPORT
Amerikanac ne sumnja u Srbina: „Đoković neće prestati da obara rekorde“
Žižen Žang - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
SPORT
Bujica emocija – Kinez uradio što niko nije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala