- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vojnici artiljerijskog odreda pored raketnog sistema uragan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Odbijen napad ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

Pratite nas
U toku je 434. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Kijevski režim tokom protekle noći pokušao dronovima da izvede napad na Kremlj. Sprečen atentat na zvaničnike s Krima. Vladimir Zelenski izjavio da će ukrajinske trupe krenuti u ofanzivu, nakon čega očekuje da Kijev dobije borbene avione od Zapada.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:57 03.05.2023
Ukrajinske snage izgubile su oko 30 ljudi u neuspešnom pokušaju napada na okrug Orehova u Zaporoškoj oblasti, saopštio je član glavnog saveta administracije ove oblasti Vladimir Rogov na svom Telegramu.
On je dodao i da su uništeni najmanje jedan tenk i dva oklopna transportera.
21:40 03.05.2023
U Sumskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javili su ukrajinski mediji. U ovim oblastima prethodno je objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.
21:28 03.05.2023
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Pentagon: Ukupna vojna pomoć SAD Kijevu premašila 36 milijardi dolara
20:09 03.05.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken odobrio je novi paket vojne pomoći za Kijev u iznosu od 300 miliona dolara.
20:06 03.05.2023
Oklopna grupa ukrajinskih vojnika ponovo je krenula u ofanzivu u orehovskom pravcu regiona Zaporoške oblasti, ali ju je dočekala prva linija ruske odbrane, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Ukrajinske snage izgubile su najmanje tenk i oklopni transporter.
Prema njegovim rečima, napad je počeo večeras nakon masovne artiljerijske paljbe.
Rogov smatra da je rano govoriti da li dejstva ukrajinskih snaga predstavljaju izvidnicu, pokušaj proboja ili ofanzivu u punom obimu.
Rogov je kasnije saopštio da je pokušaj artiljerijskog izviđanja ukrajinskih snaga odbijen na zaporoškoj liniji fronta u oblasti Orehova, a neprijatelj se povukao na prvobitne položaje.
Prema njegovim rečima, situacija na tom delu fronta je pod kontrolom ruske vojske.
19:20 03.05.2023
Petrovski i Kirovski okrug Donjecka nalaze se pod forsiranim granatiranjem, a građani se mole da ne napuštaju svoja skloništa, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.
Samo u poslednjih 20 minuta ukrajinske snage ispalile su na ove okruge 14 granata kalibra 152 mm.
19:11 03.05.2023
Vojnici specijalnih snaga „Ahmat“ i Južne grupe snaga ušli su na teritoriju proizvodnje krede u Belogorovki u kremenskom pravcu u LNR, potiskujući ukrajinske trupe za 1,5 kilometar, izjavio je za Sputnjik pomoćnik lidera Čečenije i komandant specijalnih snage „Ahmat“ Apti Alaudinov.
„Pre pet dana specijalne snage ‘Ahmat’su zajedno sa jedinicama 2. armijskog korpusa (Južna grupa), prešle u ofanzivu u belogorovskom pravcu. Tokom tih dana napredovali smo više od 1,5 kilometara. Trenutno se naše jedinice nalaze na teritoriji kombinata za proizvodnju krede (kamenolom krede)“, rekao je Alaudinov.
18:52 03.05.2023
Vazdušna opasnost proglašena je u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine
17:14 03.05.2023
Najveći finski list „Helsingin sanomat“ objavio je da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je u sredu boravio u nenajvaljenoj poseti Helsinkiju, mogao da doputuje američkim vladinom avionom „Boing“ C-40B.
„Na aerodromu u Helsinkiju pojavila se ‘leteća kancelarija’ Oružanih snaga SAD koji je možda bio prevozno sredstvo Vladimira Zelenskog “, piše list.
Ranije je Zelenski koristio taj avion za put u SAD gde je lete osa uključenim transponderom, dok je u Helsinki putovao bez transpondera.
16:38 03.05.2023
Finska ne može da preda Ukrajini lovce „hornet“ narednih godina, sve dok ne dobije nove avione F-35, izjavio je predsednik Finske Sauli Niniste, nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
„Jasno je da se geografski položaj Finske veoma razlikuje od drugih evropskih zemalja. Ne možemo da odustanemo od ‘horneta’ dok ne dobijemo nove lovce. I, nažalost, tada će ‘hornet’ praktično postati stvar prošlosti“, rekao je Niniste.
15:42 03.05.2023
Ambasadori država-članica EU odobrili su da se iz Evropskog fonda mira izdvoji milijardu evra za zajedničku nabavku municije i raketa za Ukrajinu, saopštilo je švedsko predsedavanje Unijom.
15:35 03.05.2023
U Kijevu je objavljena vazdušna opasnost.
15:34 03.05.2023
Savetnik lidera DNR Jan Gagin smatra da će američki instruktori rukovoditi kontraofanzivom ukrajinskih snaga.
„Što se tiče izjave američkog državnog sekretara Blinkena o tome da SAD ne znaju kada će Ukrajinci napasti i da ih o tome ne obaveštavaju, to je potpuna glupost, jer Ukrajina nema subjektivitet i nijedan komandant u ukrajinskoj vojsci je nema. To se može reći i za Zelenskog. Ja sam uveren da će upravo američki instruktori i oficiri rukovoditi tom ofanzivom“, rekao je Gagin za TV „Rusija 1“.
Takođe, smatra da je jedan od pravaca gde bi mogao da počne napad ─ Artjomovsk, gde su koncentrisane značajne protivničke snage.
14:24 03.05.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u Finskoj rekao da će uskoro ukrajinske trupe krenuti u ofanzivu, očekuje da će nakon toga dobiti avione.
13:52 03.05.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- PVO Rusije presrela je u zoni specijalne vojne operacije navođenu avionsku bombu JDAM američke proizvodnje, četiri projektila ispaljena iz sistema „hajmars“ i 16 dronova.
- U području naseljenog mesta Progres u Sumskoj oblasti uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.
- U pravcu Donjecka ukrajinske snage su izgubile preko 385 vojnika i plaćenika, jedan tenk, četiri oklopna vozila, haubice D-20 i D-30.
- Jurišni odredi vode borbe u zapadnom delu Artjomovska.
- U pravcu Hersona za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika, tri vozila, haubica „giacint-B“ i samohodna haubica „akacija“.
- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 70 vojnika. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 50 ukrajinskih vojnika.
- U pravcu Kupjanska protivnik je izgubio do 40 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila, tri vojna vozila, kao i haubicu D-30.
- Nanet je poraz jedinicama ukrajinskih snaga u području Steljmahovke u LNR i Kamenke u Harkovskoj oblasti.
12:53 03.05.2023
Evropska komisija će izdvojiti još 1,5 milijardi evra za proizvodnju municije za Ukrajinu, navodi se u saopštenju EK.
„Zajedno sa državama-članicama kupićemo još municije za Ukrajinu – za to izdvajamo dodatnih milijardu evra“, navodi se u saopštenju Ursule fon der Lajen, šefice izvršnog tela EU.
Brisel planira da potroši još 500 miliona na proširenje proizvodnih pogona u Evropi.
11:38 03.05.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u Finsku, gde će sa liderima nordijskih zemalja razgovarati o sukobu u zemlji i evropskim odnosima.
Zelenski će se sastati sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom, kao i sa premijerima Švedske, Norveške, Danska i Islanda.
11:04 03.05.2023
Italijanska vlada ne raspolaže konkretnim informacijama o „mirovnoj misiji” Vatikana, o kojoj je ranije govorio papa Franja, saopštio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.
„Mirovnu misiju“ je objavio papa Franja, oni sami moraju da kažu šta rade. Još nije jasno kakvi kontakti postoje između vatikanske diplomatije i ruske i ukrajinske diplomatije. Mi, kao italijanska vlada, nismo imali konkretne informacije, ali se znalo da i Vatikan radi na ovom aspektu (rešenju krize u Ukrajini)“, rekao je ministar televiziji Rai 3.
Tajani je dodao da smatra „pozitivnom svaku inicijativu u korist mira“.
10:21 03.05.2023
Oružane snage Ukrajine rasporedile su do 4 hiljade vojnika na granice Pridnjestrovlja da pripreme provokacije, saopštio je izvor RT.
Oružana provokacija može se održati od 9. do 15. maja. Svrha: skrenuti pažnju ruskih trupa i zauzeti skladište municije u selu Kolbasna - najveće skladište sovjetskog oružja u Evropi.
Od početka marta, u Odeskoj oblasti, lokalne vlasti su počele da prodaju hangare za poljoprivredne proizvode ukrajinskim trupama za skladištenje tehnike i ljudstva.
08:50 03.05.2023
Sovjetska tehnologija ostaje okosnica sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine, predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

„Stari sovjetski modeli opreme i danas i dalje ostaju, u stvari, glavna sila koja se bori protiv avijacije“, rekao je on televiziji Rada.

S tim u vezi, Ukrajinu je potrebno snabdeti zapadnim sistemima PVO, naglasio je Ignat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala