Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi kao „neželjeno zlo“: Nastavak opstrukcije Prištine – cilj iseljavanje naroda

© Foto : printskinVljosa Osmani nova predsednica takozavne države Kosovo i Aljbin Kurti premijer takozvane države Kosovo
Vljosa Osmani nova predsednica takozavne države Kosovo i Aljbin Kurti premijer takozvane države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Pratite nas
Raspuštanjem Upravljačkog tima za izradu Nacrta statuta Zajednice srpskih opština Priština je pokazala da nema nameru da se ZSO ikada formira i nastavlja s opstrukcijom pregovora, a dugoročni cilj je da ubrza iseljenje preostalih Srba sa Kosova i Metohije, smatra Vladislav Jovanović.
Ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići saopštio je da je razrešio dužnosti Upravljački tim za izradu Nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Krasnići je putem društvenih mreža poručio da je taj tim, nakon predstavljanja Nacrta Statuta ZSO, od danas bez statusa.

Cilj raspuštanja Upravljačkog tima - iseljavanje Srba

„Nakon jučerašnjeg predstavljanja u Briselu Nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, prema nadležnostima koje su date Upravljačkom timu Briselskim sporazumom iz 2013. i 2015. godine, ovaj tim je sada bez statusa. Dakle, danas, 03. maja 2023. godine, odlučio sam da razrešim dužnosti članove ovog menadžment tima koji čine Danijela Vujičić, Jelena Bolović, Igor Kalamar i Dejan Radojković“, naveo je Krasnići.
Bivši šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da je razrešenje dužnosti Upravljačkog tim za izradu Nacrta statuta Zajednice srpskih opština nastavak opstrukcije Prištine prema očuvanju Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji.
Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji zvanična Priština vidi kao neželjeno zlo i raznim merama želi da se „tog zla sasvim oslobodi ili da ga bitno smanji“, odnosno da natera Srbe da počnu što brže da se iseljavaju, kaže Jovanović za Sputnjik.

Zajednička igra Prištine i Zapada?

Reč je ne samo o opstrukciji prema Srbima i Srbiji već i prema pregovorima koji se vode u okviru EU i SAD, jer Priština je preuzela obavezu da se ostvari ZSO na Kosovu i Metohiji, što se već deset godina sabotira.
Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
SRBIJA
Petković: Ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO

„Druga stvar koja je moguća je da Priština uopšte nije tako samostalna u negativnom odnosu po tom pitanju prema Srbiji, već da je to samo deo zajedničke strategije i taktike prema Srbiji koja je već više od 20 godina pod stalnim pritiskom u vezi sa priznanjem tzv. države Kosovo. Izgleda da je postignut zajednički cilj između Prištine i Zapada da se pitanje ZSO sistematskim izbegavanjem i sabotiranjem toliko uveća u očima Srbije, da vremenom postane od istog značaja kao i odricanje od Kosova i Metohije, odnosno priznavanja nezavisnosti.“

Stalnim podizanjem cene tog pitanja računa se da će se Srbija iscrpeti ne bi li se ubedila da je zasnivanje ZSO gotovo bezvredno, da bi na kraju priznala nezavisnost Kosova i pustila Prištinu u UN, smatra Jovanović.

Imaju li razgovori smisla?

Činjenica da je tim raspušten dan nakon predstavljanja Nacrta Statuta ZSO u Briselu, po Jovanoviću je verovatno ne samo demonstracija nezadovoljstva Prištine minimalnim napretkom u pregovorima, već i isticanje čvrstog stava da neće doći do formiranja ZSO.
„Ako bi razlog raspuštanja tima bio da se pregovaračima daju odrešene ruke da bi to pitanje uspešnije rešavali između sebe, onda bi to bilo prilično neobično s obzirom na dosadašnji apsolutno negativan stav kog je Kurti imao prema pominjanju tog pitanja uopšte, a kamoli prema njegovom raspravljanju. To nije dobar, čak ni iznenađujuće loš znak, jer loše postavljanje Prištine prema tom pitanju je bilo od početka pregovora. Ali jeste znak da će njihova nepopustljivost u nesaradnji ostati do kraja.“
Postavlja se pitanje ima li dosadašnji tok razgovora uopšte ikakvog smisla, jer ako se ZSO ne formira, zašto bi se ulazilo u druge obaveze, dodaje Jovanović. Ako jedna strana od početka pregovora nije htela da ispuni svoje obaveze ni u jednoj oblasti, obesmišljava se ceo karakter razgovora.
„Ali to je nešto o čemu treba da razmišljaju oni koji su predvideli ovaj okvir razgovora. Sigurno je da su oni imali u vidu i mogućnost opstrukcije od strane Prištine. Mada, ako je te opstrukcije i bilo, ona je bila lažna i to je u suštini ista politika, samo se sprovodi na dva različita načina – da se Srbija suviše pritisne i uceni tim osetljivim, humanitarnim pitanjima za svoju zajednicu i na taj način iznuri i natera na prestanak dalje borbe za Kosovo i Metohiju“, zaključio je Jovanović.
Logo Zajednice srpskih opština - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
SRBIJA
Razrešen dužnosti prištinski tim za izradu Nacrta statuta ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala