- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pitanje u parlamentu u Sarajevu: Da li Lajčak u BiH formira Zajednicu hrvatskih opština

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Pratite nas
Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović upitao je danas koja je uloga specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i da li je njegov iznenadni dolazak u BiH da bi, kako navodi, reformom izbornog zakona došli do ZHO – Zajednice hrvatskih opština u BiH.
On je pozvao federalnog premijera Nermina Nikšića i ministara spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Konakovića da odgovore šta znači iznenadno priusustvo Lajčaka u Mostaru i u kojoj je, kako navodi, „misiji ta osoba dobro poznata bosanskohercegovačkoj javnosti, sada kao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana“.
„Da li je došao da pomogne uspostavljanju Zajednice hrvatskih opština kroz legitimno predstavljanje i izmene izbornog zakona“, naveo je Mehmedović i dodao:
„Izmene izbornog zakona moraju doneti napredak za sve a ne samo za Hrvate u BiH, u suprotnom, izmene izbornog zakona su put u Zajednicu hrvatskih opšina u BiH i novi briselski sporazum koji će zameniti Dejtonski, a kojim će BiH dobiti treći entitet po modelu sporazuma Beograda i Prištine“.
Mehmedović kaže da se, nakon objavljenih vesti o političkim susretima s početka Sajma privrede u Mostaru te političkim susretima u objektima hercegovačkih tajkuna, pita da li se u Mostaru održava sajam privrede ili sajam novih trećih entiteta nakon uspostavljanja Zajednice srpskih opština na tzv. Kosovu.
Primetio je da je ovo, kako kaže, valjda jedini sajam privrede u svetu na kome su zvezde političari i hrvatski i evropski diplomati a ne privrednici i u čijem fokusu uopšte nije privreda već politički razgovori i izborni zakon jedne zemlje.
Mehmedović u saopštenju dostavljenom Tanjugu sugeriše promenu naziva sajma u „Sajam Zajednice Hrvatskih opština i hrvatske diplomatije“, što bi, kako smatra, bilo tačnije.
On podseća da je predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto rekla da je prioritetno, najkasnije u narednih šest meseci, napraviti ograničene promene Ustava BiH i celokupnu izmenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.
Radi toga je, kazala je, nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima kao i sprovođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala