- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Njujork tajms“ o nemačkim haubicama: Zaglavljuju se u ukrajinskom blatu

© AP Photo / LIBKOSUkrajinski vojnici pored američke haubice M777 u Hersonskoj oblasti
Ukrajinski vojnici pored američke haubice M777 u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Pratite nas
Nemačke samohodne haubice RzH 2000, koje je Nemačka predala Kijevu, pokazale su se kao neefikasne u lošim vremenskim uslovima u Ukrajini, piše list „Njujork tajms“.
Prema informacijama lista, gusenice nemačke tehnike imaju gumene točkove i to je razlog što se haubice zagavljuju u blatu i ne mogu da se lako izvuku iz njega. Dok ruske samohodne haubice „pion“ imaju gusenice od gvožđa koje liče na kandže, što im omogućava da se mnogo bolje kreću van asfaltiranog puta.

„Neće biti kontraofanzive dokle god se vreme ne prolepša. Tehnika nas izdaje i šta da radimo onda?“, rekao je ukrajinski vojnik za američki list.

U članku se navodi da su sve haubice, teške 60 tona, evakuisane sa bojnog polja jer nisu mogle da se kreću po blatnjavim putevima. Osim toga, nemačka tehnika ima veoma osetljivu elektroniku na koju loše utiču vlaga i blato. To je i razlog što ukrajinski vojnici moraju da se preobuvaju kada ulaze, a čak i mehanički delovi haubica zahtevaju veliku pažnju prilikom održavanja.
Tema o mogućoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine se u medijima razmatra već nekoliko meseci i u opciji su razni datumi. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je izjavilo da to što Zapad otvoreno razmatra ukrajinsku kontraofanzivu potvrđuje da je on neposredno uključen u sukob.
Ranije su američki saveznici izrazili zabrinutost zbog postupanja Vašingtona sa tajnim dokumentima nakon incidenta sa curenjem poverljivih materijala o stanju ukrajinske vojske i planovima SAD i NATO za njihovo jačanje.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2023
SVET
Koje zemlje su poslale najviše oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala