- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Evropa u začaranom krugu zbog nestašice vode

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICNivo Dunava kod Novog Sada opao je za dva metra
Nivo Dunava kod Novog Sada opao je za dva metra - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Pratite nas
Evropi predstoji nova dugoročna borba protiv nestašice vode koja je povezana sa neverovatno malim količinama padavina i visokim temperaturama u letnjem periodu, piše list „Politiko“.
List navodi da se Evropa od 2018. godine bori sa veliko sušom i da dugoročno zagrevanje na kontinentu sprečava da se nadoknadi vlaga, što dovodi do začaranog kruga nestašice vode.
Prema rečima predstavnika Ujedinjenog centra za istraživanja u Evropskoj komisiji Andrea Toretija ovog leta će Španija, južni regioni Portugalije, Italije i Francuske biti bez vode. Međutim, moguće je da će i u Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj i Skandinaviji doći do nestašice.

„Da bi se izvukla iz začaranog kruga nestašice vode, Evropi će biti neophodno skoro deset godina intenzivnih padavina“, smatra hidrolog Instituta za istraživanje klime u gradu Potsdam u Nemačkoj.

Međutim, realizaciju takvog scenarija otežavaju globalne klimatske promene. U evropskim zemljama raste prosečna temperatura što ubrzava proces isparavanja vlage. Drugo, kretanje vazdušnih struja se usporava što dovodi do dužih perioda suše ili poplava. Treće, sve više se smanjuje snežni pokrivač i površina lednika što smanjuje količine vode u rekama.
Suša postaje i politički problem za evropske zemlje, gde postoje razne nesuglasice između predstavnika različitih ekonomskih i socijalnih grupa po pitanju prioritetnog pristupa resursima sa vodom.
U Francuskoj su u martu 2023. godine izbili sukobi između farmera i predstavnika za očuvanje prirode koji su bili protiv izgradnje rezervoara za vodu koji se koriste u poljoprivredi u slučaju suše. U članku se zaključuje da je bitka za raspodelu resursa vode već počela.
Vrućina u Španiji, Sevilja - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
DRUŠTVO
Velika vrućina u Španiji: Zbog suša pojedini građani se oslanjaju na cisterne sa vodom za piće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala