- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Američke Federalne rezerve podigle kamatne stope sa 5 na 5,25 odsto

CC BY 2.0 / Kurtis Garbutt / United States Federal Reserve System / Američke federalne rezerve
Američke federalne rezerve - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Pratite nas
Američke Federalne rezerve danas su podigle kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, odnosno sa 5 na 5,25 odsto i nagovestile da bi mogle da pauziraju dalje povećanje, i na taj način daju zvaničnicima vremena da procene posledice nedavnih bankrota banaka, sačekaju rešenje političkog zastoja oko gornje granice američkog duga i prate tok inflacije.
Ovo je deseto uzastopno povećanje kamatnog procenta od marta prošle godine.
Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel naveo je da ta institucija i dalje smatra inflaciju previsokom i dodao da visoki pritisci na cene i dalje zabrinjavaju centralnu banku.
„Spremni smo da učinimo više sa povećanjem stopa ako je potrebno, zvaničnici na sastanku nisu odlučili da pauziraju povećanje kamatnih stopa, a ono što se dalje bude dešavalo u vezi sa stopama je odluka koju će zvaničnici donositi od sastanka do sastanka“, rekao je Pauel.
U saopštenju Federalnih rezervi se navodi da će, i pored toga što je ekonomski rast i dalje skroman, „skorašnja dešavanja verovatno rezultirati strožim kreditnim uslovima za domaćinstva i preduzeća i uticati na ekonomsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju“.
Dodaje se da se promena odrazila na cene fjučersa kamatnih stopa u SAD, da su američke akcije zadržale skroman rast, dok su prinosi na državne hartije od vrednosti ostali na nižim nivoima, preneo je Tanjug. Pored toga, navodi se da je dolar oslabio u odnosu na valute trgovinskih partnera SAD.
Zgrada Evropske centralne banke - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
EKONOMIJA
Inflacija uzima maha u evrozoni: Ekonomisti predviđaju povećanje kamatne stope za 25 baznih poena
Aranžman predviđa i podizanje rasta, konkurentnosti i stvaranja zdravog ekonomskog ambijenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
EKONOMIJA
MMF poziva Evropsku centralnu banku da podiže kamatne stope do sredine 2024.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala