- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vertoletы Ka-52 (sleva) i Mi-28 VS RF v nebe v zone provedeniя specialьnoй voennoй operacii - Sputnik Srbija

UŽIVO EU izdvaja 500 miliona evra na proizvodnju municije; Ruska vojska oborila tri ukrajinska aviona

Pratite nas
U toku je 433. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska avijacija izvela je napad na osam uporišta ukrajinskih snaga u području Krasnog Limana. Kod Soledara pogođena je baza ukrajinskih snaga za specijalne operacije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:27 02.05.2023
U Harkovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal „Strana“.
Portal nije naveo nikakve druge detalje.
21:56 02.05.2023
Ukrajina bi mogla da počne kontraofanzivu narednih nedelja, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za televiziju „Foks njuz“.
„Znamo da Ukrajinci spremaju kontraofanzivu u narednim nedeljama. Da vidimo šta će se desiti. Uspeh Ukrajine na bojnom polju je najbolji i verovatno najbrži put do pregovora koji će dovesti do pravednog i održivog mira“, rekao je Blinken.
21:52 02.05.2023
Evropska unija planira da izdvoji 500 miliona evra na proširenje proizvodnje municije u Evropi, izjavila je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
„Evropska komisija će sutra na sednici predložiti... zakon za podršku proizvodnje municije u Evropi. Ovaj zakon će doprineti proširenju i ubrzanju proizvodnje municije u Evropi... kako bi se ubrzala i proširila proizvodnja municije sada, jer je Ukrajini potrebna sada. Predlog će uključiti finansiranje EU u iznosu od 500 miliona evra“, navodi se u saopštenju Fon der Lajenove objavljenom na sajtu EK.
21:28 02.05.2023
Kijevska policija proverava dokumente ljudima koji dolaze u Kijevsko-pečersku lavru.
Na ulazu u manastir stoji policajac koji proverava lične karte ljudima koji prolaze na teritoriju manastira. Od dece i adolescenata ne traže se dokumenta, ali im je dozvoljen ulazak sa odraslima.
17:27 02.05.2023
Danska šalje Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od oko 250 miliona dolara
Vlasti u Danskoj su donele odluku da Ukrajini pošalju oko 250 miliona dolara za vojnu pomoć, saopštila je agencija Rojters pozivajući se na vršioca dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Polsena.
Kijevu će biti isporučena vozila, oprema, sredstva protivvazduhoplovne odbrane i municija.
Danska vlada je u martu formirala fond za pomoć Ukrajini u vrednosti od oko milijardu dolara, od kojih 776 miliona dolara je predvidela za vojnu pomoć, 172 miliona dolara za pomoć civilima i 75 miliona dolara za obnavljanje Ukrajine.
15:26 02.05.2023
Zamenik načelnika Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova za Zaporošku oblast povređen je u eksploziji u Melitopolju, saopštio je Istražni komitet Rusije.
U saopštenju se dodaje da je pokrenut krivični postupak.
Napominje se da je eksplozivna naprava postavljena u blizini stambene zgrade, a aktivirana je kada je policajac otvorio kapiju na putu za posao.
Povređeni policajac je hospitalizovan.
Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila da je privela tri diverzanta umešanih u napad. Kako se ističe u saopštenju FSB, u skrovištu diverzanata pronađene su i zaplenjene komponente za proizvodnju improvizovanih eksplozivnih naprava, automatskog oružja, panciri i uniforma Oružanih snaga Ukrajine.
15:08 02.05.2023
Snažna eksplozija odjeknula je u gradu Zaporožje. U nekoliko regiona Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva objavljena je uzbuna za vazdušni napad, piše list „Obozrevatelj“.
14:38 02.05.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Oborena su tri ukrajinska aviona: dva MiG-29 i Su-25;
- Vazdušno-desantne snage paralisale su ukrajinske jedinice na bokovima ruske pešadije u Artjomovsku;
- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska iznosili su 60 ljudi, uništeno je skladište municije;
- Oružane snage Rusije su likvidirale oko 65 vojnika i uništile dve haubice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
- Oružane snage Rusije nanele izvele su napade na položaje ukrajinskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Časovog Jara, Bogdanovkaei Grigorovke u DNR.
12:15 02.05.2023
Diverzanti sve češće prodiru u Belorusiju, rekao je predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko na sastanku sa šefovima agencija za bezbednost.
„Nismo mogli da odložimo ovaj sastanak: situacija nas primorava da odgovorimo na situaciju koja se razvija. Zbog toga je naloženo Vladi, bezbednosnom sektoru da pripreme ozbiljne mere na granici kako bi sprečili ulazak raznih vrsta diverzanata na teritoriju Belorusije“, rekao je Lukašenko.
On je napomenuo da je situacija oko Belorusije i dalje kompleksna, vojni potencijal NATO-a se uvećava u blizini zemlje, provokacije se dešavaju na granici.
09:52 02.05.2023
Komandant Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Aleksandar Sirski stigao je u Bahmut (Artjomovsk). On je tokom posete izrazio nadu da će Ukrajina zadržati Bahmuta.
„Došao sam kod naših vojnika koji su obavljali borbene zadatke u pravcu Bahmuta. Zajedno sa komandantima doneli smo niz neophodnih odluka u cilju obezbeđivanja efikasne odbrane“, napisao je Aleksandar Sirski na svom telegram kanalu.
On je izrazio uverenost da će odbraniti Artjomovsk, uprkos teškim gubicima Oružanih snaga Ukrajine u gradu.
08:20 02.05.2023
Jedinice Oružanih snaga Ukrajine u isto vreme su počele na nekoliko sektora fronta u zoni specijalne vojne operacije da koriste topove sovjetskog kalibra 152 mm, umesto 155-metarske artiljerije NATO, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
„U zoni odgovornosti grupe Jug – u području Kupjanska, Krasnog Limana i Donjecka – smanjena je upotreba zapadnih topova 155 mm, dok je povećana upotreba sovjetske artiljerije 152 mm“, rekao je on, pozivajući se na podatke dobijene od ruskih obaveštajnih službi.
Prema njegovim rečima, potpuno drugačija situacija je na hersonskom i zaporoškom pravcu.
07:29 02.05.2023
Nemačka će pratiti da Ukrajina ne koristi nemačko oružje koje joj je isporučeno za napade na rusku teritoriju, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku sa stanovnicima grada Bendorfa.
„I tako će biti i ubuduće... Za nas je veoma važno da se oružje koje isporučujemo i kojim Ukrajina može da se brani ne koristi za napad na rusku teritoriju“, rekao je Šolc, govoreći o vojnoj pomoći Ukrajini.
On je naglasio da Nemačka nikada ne preduzima „jednostrane korake“, već uvek deluje u „dogovoru sa partnerima“. Kancelar je napomenuo i da politika Berlina uključuje, ne samo podršku Kijevu, već i sprečavanje eskalacije sukoba između Rusije i zemalja NATO-a.
07:22 02.05.2023
Avijacija ruske grupe „Centar“ izvela je napad na osam uporišta ukrajinskih snaga u području Krasnog Limana, saopštio je portparol grupe Aleksandar Savčuk.
Napad je izveden na oko 170 ciljeva. Operativno-taktička avijacija napala je osam uporišta ektremista.
Sistemi PVO su oborili rakete tipa HIMARS i ukrajinski dron.
07:18 02.05.2023
Raketna jedinica grupe „Jug“ izvela je napad na privremene baze 24. posebne mehanizovane brigade, kao i Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledar-Bahmut, saopštio je portparol grupe Vadim Astafjev.
Prema njegovim rečima, kao rezultat protivbaterijske borbe, kod Avdejevke uništeni su vatreni položaji artiljerijskih vodova Oružanih snaga Ukrajine i minobacačke posade. Poginulo je oko deset ukrajinskih vojnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala