Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Optužnice i suđenja za Srbe u odsustvu: Nova pretnja iz Prištine uoči dijaloga u Briselu

© Sputnik / Dejan SimićAlbanska zastava u Prištini
Albanska zastava u Prištini  - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu u odsustvu protiv D.R, zbog navodnog nasilja tokom rata na Kosovu.
Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, optužnica podignuta Osnovnom sudu u Prištini je prva optužnica u odsustvu.
„Specijalno tužilaštvo saopštava da je okrivljeni D. R. kao vojni rezervista Srbije, tokom rata na Kosovu, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na civilno albansko stanovništvo na celoj teritoriji Kosova, znajući za postojanje takvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršio seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti, koja je zadobila telesne povrede kao i teške trajne psihičke traume“, navodi se u saopštenju.
Okrivljeni D.R. je, dodaje se u saopštenju, izvršio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz člana 142. Krivičnog zakona Jugoslavije, trenutno inkriminisano kao zločin protiv čovečnosti iz člana 143. stav 1. iz stava 1.7. Krivičnog zakona tzv. Kosova.
Takođe, Specijalno tužilaštvo je predložilo da se suđenje održi u odsustvu, jer su „iscrpljeni svi napori da se optuženi pronađe“, prenosi Kosovo onlajn.
Podsetimo, ovo nije prvi put da Priština, uoči dijaloga u Briselu, pribegava sličnim pritiscima, kao što su neosnovana hapšenja Srba, na šta je nedavno upozorila i Srpska lista.
Petar Petković, direktor Kancelari za KiM, nedavno je rekao da je jasno da provokativnim ponašanjem, nasilnim delovanjem tzv. kosovske policije i Priština i Aljbin Kurti žele da ugroze mir i pogaze dijalog.
„Aljbin Kurti pokušava da pronađe prostor da pobegne od ZSO, zato su mu potrebne krize, jer onda nema dijaloga“, rekao je Petković.
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
SRBIJA
Vučić: Protiv nas su svi veliki na Zapadu, ali na našoj strani su pravo i pravda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala