Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skandal u Briselu: Kurti vređao žene samo zato što su Srpkinje /video/

© Foto : RTS/snimak sa ekranaDanijela Vujičić
Danijela Vujičić - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Koordinatorka Upravljačkog tima za izradu Statuta Zajednice srpskih opština Danijela Vujičić prenela je da je tim imao svega 30 minuta, koliko je predvidela EU, za predstavljanje nacrta, i da su sve vreme Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi dobacivali i bili bezobrazni.
„Posle pet godina imali smo mogućnost da predstavimo nacrt Statuta ZSO. Pored uvodnog obraćanja koje sam imala, imali smo svega 30 minuta koliko je EU predvidela. Bilo je nemoguće za 30 minuta da predstavim 67 članova i devet poglavlja, ali kroz prezentaciju sam uspela da iznesem to. Na delegaciji je sada veliki posao da član po član iščita i da strane daju određene primedbe“, objasnila je ona u izjavi novinarima u Briselu, nakon što je tim predstavio nacrt.
Kazala je da je, zajedno sa koleginicom Belović, doživela veliku neprijatnost na tom sastanku.

„Da nije bilo Aleksandra Vučića nastao bi haos. Sve vreme su Kurti i Bisljimi dobacivali, obraćali se podrugljivo i bezobrazno, sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem. Predsednik Vučić je na to reagovao burno“, dodala je Vujičić.

Prenela je da ih je, prilikom ulaska u salu, predsednik Srbije pozdravio sa „gde ste moje Srpkinje sa Kosova i Metohije“, nakon čega je „nastao haos“, jer su Kurti i Bisljimi pitali zašto koristi termin Kosovo i Metohija, pošto to nije deo Srbije.
Takođe, ukazala je da je na Upravljački tim vršen ogroman pritisak u poslednje dve nedelje i da „pune stupce i naslovne strane albanskih medija“ kako tim ne želi saradnju.
Ukazala je da Vučić nije uleteo u svađu da ih zaštiti kao žene pre svega, ne bi bilo mogućnosti da iznesu naporni rad koji su uložili u nacrt Statuta.
Objasnila je da je na Statutu rađeno četiri meseca, od aprila 2018. do avgusta 2018, i da su tada konsultovani gradonačelnici svih opština, predsednici skupština, akademska javnost, eksperti iz oblasti ekonomije, zdravstva, socijalne zaštite.
„Naši okviri su bili da u nacrt Statuta uvrstimo četiri sporazuma dogovorena u dijalogu. Oni nisu hteli ni to smireno da slušaju. Da bi statut dobio na značaju moraju da ispune prvo Sporazum o principima normalizacije odnosa, pa onda Plan o implementaciji da bi mogao da zaživi i da bude deo pravnog poretka“, naglasila je ona.
Ukazala je da je trebalo da se uradi Plan implementacije, a obzirom da je ZSO sui generis moraće da primene Plan implementacije, drugi sporazum koji je usko vezan sa prvim koji se tiče principa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
„Striktno smo se držali okvira. Statut je odličan“, podvukla je ona.

Petković: Zaštitili smo interese Srbije

Pre usvajanja Deklaracije o nestalim osobama, razjašnjene su važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u deklaraciji, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
On je u izjavi za novinare rekao da je usvojeni tekst Deklaracije prethodno usaglašen na tehničkom nivou.
„Ono što je važno to je da je pre usvajanja teksta deklaracije priložena i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju“, rekao je Petković.
On je istakao da Srbija više od dve godine insistira na usvajanju ove deklaracije.
„Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu „prisilno nestali“ koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prisilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi Priština mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno“, rekao je Petković.
U tekst deklaracije, kako navodi, ušao je termin „nestali pod prinudom“.
„To nije pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u pravnom smislu, već ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određena osoba odnosno lice nestalo“, istakao je Petković.
Direktor kancelarije za KiM je podsetio da se još uvek potražuje 1.621 lice koje se vodi kao nestalo, od čega je 568 srpske nacionalnosti i dodao da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje - da se konačno utvrdi puna istina.
„Postupili smo po svim zahtevima Prištine, iskopali 23 lokacije u centralnoj Srbiji, a Priština ne postupa po nalozima Beograda za devet lokacija gde se nalaze Srbi“, naveo je Petković i dodao da se nastavlja razgovor o Statutu ZSO.
Dijalog Beograda i Prištine u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
SRBIJA
Sastanak u Briselu: Usvojena Deklaracija o nestalima, predstavljen nacrt Statuta ZSO
Dijalog Beograda i Prištine u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
SRBIJA
Šta piše u Deklaraciji o nestalim licima koja je usvojena danas u Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala