Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak otkrio uoči pregovora u Briselu: Važno je da svako rešenje za ZSO bude evropsko

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je uoči nove runde pregovora u Briselu da statut Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.
"Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak", rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina.
Dodao je da će na kraju od dve strane zavisiti kako će statut izgledati.
"Ovde smo da sprovedemo ono što je dogovoreno tokom dijaloga. To nije nametnuto, to je dogovoreno između Srbije i Kosova 2013. godine. Nama je važno da svako rešenje bude evropsko", istakao je Lajčak.
Kako je naveo, EU ne želi da stvori ZSO po modelu koji ranije u svetu nije testiran.
"Moramo dakle da implementiramo ono što je ranije dogovoreno, ali u isto vreme moramo da crpimo inspiraciju iz praktičnih rešenja postojećih evropskih modela. Ne želimo da stvaramo nešto što nikada nigde u svetu nije testirano, ali mi želimo da strane pronađu inspiraciju u evropskim modelima koji dobro funkcionišu", naglasio je Lajčak.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nedavno je rekao za Hinu da još nije vidio predlog statuta, ali je naglasio da neće na severu Kosmeta dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske.
Upitan da komentariše tu izjavu Lajčak je rekao: "Republika Srpska je uspostavljena u vrijeme rata u BiH. Tada je hitan prioritet bio zaustaviti rat, a sad nismo u ratnom vremenu, pa ni ne trebamo takva rešenja", prenosi RTRS.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
REGION
Dodik poručio Kurtiju: Republika Srpska nije za poređenje, već uvažavanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala