- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Infografika: Španija napravila prvu podmornicu

Pratite nas
Prva španska nenuklearna podmornica klase S-80 Plus pod nazivom S-81 „Isak Peral“ trebalo bi da bude predata vojsci 2023. godine, što će značiti da će se Španija pridružiti elitnom klubu naprednih proizvođača podvodnih plovila. Pogledajte u infografici Sputnjika detalje o novoj podmornici.
Ova dizel-električna podmornica će biti prva od četiri klase S-80 Plus koju gradi državna španska kompanija „Navantija“ u brodogradilištu u Kartaheni za svoju mornaricu.
Iako nije u strašnoj klasi nuklearnih podmornica, „Isak Peral“ ostaje impozantna mašina i jedna je od najvećih konvencionalnih podmornica na svetu. Pored drugih naprednih tehnologija koje ugrađuje, izdvaja se po svom pogonskom sistemu nezavisnom od vazduha, koji koristi bioetanol za proizvodnju vodonika, koji se u kombinaciji sa kiseonikom koristi za proizvodnju energije i vazduha.
Još jedan aspekt vredan pažnje je mogućnost lansiranja krstarećih raketa "tomahavk" i protivbrodskih raketa "harpun" iz torpednih cevi.
Podmornica je 30. marta izvršila svoj prvi statički zaron u vodama pomorske baze La Algameka nasuprot ronilačkom centru španske mornarice u Kartaheni.
Ovaj statički zaron je omogućio da se proveri deplasman podmornice, da se utvrdi bočna i uzdužna stabilnost i drugi parametri. To je deo osnovnih faza obezbeđivanja sigurnosti pri izgradnji i testiranju programa podmornica S-80 i sprovodila se nakon plivanja u nadvodnom položaju i pre plivanja u podvodnom položaju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala