- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta se dobija, a šta gubi transformacijom EPS-a? | Energija Sputnjika

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Transformacija Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zvanično je završena. I dalje se, međutim, mogu čuti komentari da su nejasni motivi države da baš sada sprovede ovaj korak, započet pre više od decenije.
I među zaposlenima u samoj kompaniji i u stručnoj javnosti čeka se realizacija jednog od obrazloženja, da je to urađeno kako bi se uvelo profesionalno rukovodstvo u EPS. Tim pre što mnogi analitičari tvrde da je profesionalni menadžment mogao biti uveden i dok je EPS bio javno preduzeće.
Mnogo je, takođe, pitanja, odnosno, nedoumica oko motiva kreatora ove transformacije. Ključna je i dilema zašto će to biti nejavno, jednočlano, zatvoreno akcionarsko društvo.
Tu je, takođe, i pitanje akcija koje su svojevremeno obećane zaposlenima u EPS-u, kao i građanima Srbije, koji su do sada dobili besplatne akcije nekih kompanija i već ubiraju dividende.
Kao najveće preduzeće u Srbiji i kompanija koja obezbeđuje energetsku nezavisnost zemlje EPS će i ubuduće, svakako kreirati ekonomski milje države.
Da li će to i koliko biti bolje nego dok je EPS bio javno preduzeće i šta će dobiti transformacijom iz javnog u nejavno akcionarsko društvo u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Branislavom Jorgićem, berzanskim analitičarom.
Šta se dobija, a šta gubi transformacijom EPS-a? | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

„Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku. Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala