- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Porodična drama na marginama haosa u Madridu – na čast „kraljevima“ uz veleobrt u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaš Partizana Dante Egzum
Košarkaš Partizana Dante Egzum  - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Najpotresnija slika posle tuče u Madridu bila je izalazak Dantea Egzuma sa terena, dok su sa tribina to gledali njegov otac Sesil Egzum i devojka koja nije mogla da zadrži suze. Sesil je nemo gledao kako njegov sin poskakujući napušta teren, a noćna mora se nastavila kada mu obezbeđenje nije dalo da uđe u svlačionicu da vidi sina.
Korak po korak, Dante Egzum polako je pronalazio svoje mesto u Partizanu gde je postao jedan od standardno najboljih igrača, samim tim i miljenika navijača, koji kada ne ide pogled pun poverenja usmere ka Australijancu koji ih gotovo nikad nije izneverio.
Danteov dolazak u Beograd od početka je nailazio na podršku njegovog oca Sesila Egzuma, bivšeg košarkaša, koji ima veliki uticaj na sina, a i sam je oduševljen atmosferom u kojoj igraju crno-beli.
I kada je trebalo da Sesil prisustvuje još jednoj rapsodiji Partizana i svog sina u Madridu protiv „kraljevskog“ Reala, na stotinu sekundi do kraja utakmice Dante je pokušavajući da razdvoji saigrače i košarkaše protivničke ekipe ostao na zemlji posle rvačkog, nasilničkog, zahvata Geršona Jabuselea.
Egzuma su sa terena sklonili saigrači i članovi sturčnog štaba, a sve to sa tribina je posmatrao zabrinuti otac koji putuje na skoro svaku Partizanovu utakmicu. Očekivano, bivši košarkaš odmahje poželeo da ode do sina i uveri se u to kako se Dante oseća, ali ga je špansko obezbeđenje zaustavilo na putu do svlačionice.
Srećom, Danteov otac u Beograd je doputovao zajedno sa sinom i ostatkom ekipe Partizana, a potom je na aerodromu u srpskoj prestovnicu imao priliku da čuju i skandiranje svog imena od strane navijača crno-belih.
„Sesil, Sesil“, odjekivalo je oko šest časova ujutru na aerodromu „Nikola Tesla“, a bivši košarkaš uputio je navijačima osmeh čime je uspeo da orasploži i Dantea.
Navijači bilo kog kluba „žive“ za to da sa igračima imaju blizak odnos, međutim Partizan i porodica Egzum zaista pišu istoriju, jer i Danteov otac kao i on sam podiže euforiju svojom pojavom iako je tek pre oko mesec dana prvi put posetio Beograd kako bi gledao sina.
U srpsku prestonicu došao je pred utakmicu sa Olimpijakosom i od tog meča putuje na svaki sa crno-belima i redovno je podrška sinu. Navijačima Partizana dolazak Sesila bio je znak da moraju da mu ukažu poštovanje jer je član porodice njihovog najboljeg igrača, a tada je počela i „romansa“ crno-belih i Sesila, odnosno javila se ljubav na prvi pogled.
„Partizanovi navijači su kao religija, volim ih“, rekao je Sesil Egzum posle jedne od utakmica na kojoj je prisustvovao, a ljubav je pokazao i na delu kada je posle prve pobede u Madridu izašao da slavi sa navijačima.
Moglo je da bude povoda za slavlje i posle druge utakmice, istina i ima ga, Partizan je pobedio, ali nijednog roditelja pobeda neće zanimati ako će posle nje morati da sina koji hoda uz pomoć štaka unosi u autobus.
Nije razjašnjen ni potez obezbeđenja u Madridu koje je dobro znalo šta se dogodilo na terenu, a imali su priliku i da vide kako je Jabusele rukama obuhvatio Dantea i krvnički ga oborio na parket. Ostaće nejasno kako su pripadnici obezbeđenja ostali imuni na taj potez i na povredu Egzuma pa su potpuno hladnokrvno odbili molbu Sesila da prođe i vidi sina.
Ako pravila postoje kako bi se poštovala, a nekoliko minuta pre toga su malo je reći prekršena kada je došlo do tuče, pitanje koje ide u Madrid jeste da li su onda mogla da se prekrše i pravila povodom odlaska člana porodice u svlačionicu i to pod okolnostima koje su bile srceparajuće.
Sesil Egzum je i sam bio košarkaš, a deo je čuvene generacije sa Univerziteta Severna Karolina koja je 1982. godine osvojila titulu. U timu su pored Egzuma bili i Majkl Džordan kao i Džejms Vorti.
Dve godine kasnije Sesil je draftovan od strane Denvera međutim nije upisao nijednu utakmicu pa je tako karijeru nastavio da gradi u Australiji. Njegove igračke sposobnosti Dante je izgleda i nadmašio, a otac ponosno prati njegov napredak koij će se neminovno nastaviti uprkos tome što je neko nasilno pokušao da ugasi vatru u grudima sa kojom Egzum izlazi na parket na svakoj utakmici.
Željko Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2023
SPORT
Željkove lekcije slučajnom kolegi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala