- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Alarmantno stanje: Srbi u Federaciji BiH poput Srba na KiM - na udaru zbog ćirilice, svetinja...

© Flickr / Bert KaufmannMostar
Mostar - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Pratite nas
Srbi u Federaciji BiH i odnos prema njihovoj imovini i svetinjama može se uporediti sa životom i položajem Srba na Kosovu i Metohiji, reči su Đorđa Radanovića, predsednika Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, povodom najnovijeg napada na Srbe u Mostaru i skrnavljenju spomen ploče Srbima ubijenim na Mali Božić u selu Jelačići.
U jednom danu u Federalnom delu Bosne i Hercegovine napadnuta su dva mladića iz Zemuna, koja su boravila u Mostaru zbog sportskog događaja, jer su na sebi imali majice sa ćiriličnim natpisom imena svog grada, a spomen-ploča postavljena u znak sećanja na 24 srpska borca i civila ubijena u selu Jelačići kod Kladnja, ponovo je oskrnavljena - peti put od postavljana 2011. godine.

Sve učestaliji napadi na Srbe u Federaciji BiH

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, za Sputnjik kaže da teško da prođe nekoliko dana a da se neko nedelo nad Srbima koji žive u Federalnom delu BiH - ne desi.
„Razmak između incidenta je u proseku sedam dana. Mi vršimo evidenciju tih napada i u toku prošle godine je bilo 62 napada na Srbe i na pravoslavne objekte, gde je bilo i fizičkih napada, i napada na njihovu imovinu,“ kaže naš sagovornik.
Mesec koji je za nama je po Srbe u ovom delu BiH, dodaje naš sagovornik, zaista bio izuzetno loš, kada je reč o bezbednosti njihovog života i imovine.
„Imali smo i ubistvo koje je nerasvetljeno u Opštini Kalesija. Ubijen je Srbin – povratnik… O broju oskrnavljenih pravoslavnih grobalja širom Federacije gotovo je iluzorno i pričati. Evo, i slučaj mladića iz Zemuna i spomen-ploča u Kladnju koja je samo u poslednjih godinu dana dva puta oskrnavljena, su vam najsvežiji primer“, napominje Radanović.

Položaj Srba u Federaciji BiH kao Srba na KiM

Prema njegovim rečima, brojno, Srbi u Federaciji su svedeni na nivo statističke greške, i faktički im je zabranjeno ćirilično pismo i upražnjavanje verskih obreda, a o zapošljavanju i ljudskim i političkim pravima da i ne govorimo.
„Znam koliko Srbi na Kosovu i Metohiji žive teško i koliko su ugroženi i mogu vam reći da Srbi u Federaciji žive i osećaju gotovo isto“, napominje naš sagovornik.
Radanović dodaje da redovno obaveštavaju o svim incidentima sve federalne, kantonske i opštinske službe ali da se niko ne zanima za to, što je kako kaže slučaj i sa međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.
Naš sagovornik je ukazao i da osim ćirilice, govor ekavicom u FBiH može biti uzrok neprijatnih situacija, a apelovao je na građane Srbije koji dolaze u FBiH, naročito u manje gradove, da budu oprezni i što manje izlažu vozila sa srpskim registarskim oznakama jer je opšta pojava od 1995. godine da su ti automobili na udaru vandala.
Spomenik žrtvama zločina na Kazanima - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
REGION
Nagrada za jame na Kazanima: Zločin nad Srbima – bogougodno delo za Sarajevo
Bošnjačke zastave na protestu u Sarajevu, 4. maja 2018. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
REGION
Nijedan Srbin u kantonu nije mirno spavao: Ratne zastave u Sarajevu ulivaju strah u kosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala