- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Druga strana Zvezdine dominacije

© Foto : FK Crvena zvezdaStadion FK Crvena zvezda
Stadion FK Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Crvena zvezda nezaustavljivo hita ka novoj „duploj kruni“, rekordima i direktnom učešću u Ligi šampiona. Tako je već pet godina, ali je primetno da u jednoj stvari šampion Srbije večito gubi - odlaze mu najtalentovanija deca.
Sa prvim timom i dalje trenira Jovan Mijatović (17), talentovani napadač koji dobija šansu kao rezerva, tek na kašičicu, iako su crveno-beli overili šampionsku titulu i imaju gotovo 20 bodova više od prvog pratioca na tabeli.
Neverovatno, jer nijedan normalan klub koji treba da živi od skupocene prodaje svojih najtalentovanijih igrača, ne izbegava da gura u vatru decu od 16, 17, 18 godina.
Uostalom, da li bi Leverkuzen dobio 80 miliona za Kai Haverca da ovaj napadač do 19 godine nije imao stotinu utakmica u Bundesligi, ili da Bajern i Dortmund pošalju u druge timove tinejdžere Musijalu ili Mukoka?
Zvezda ponašanjem prema svojoj deci i forsiranjem veterana bez ikakve tržišne vrednosti koje ne može da proda (Katai, Ivanić, Pešić) samo pokazuje da ne ume da razvije mladog fudbalera. O tome najbolje svedoči primer veziste Veljka Nikolića koji ni posle četiri godine u prvom timu ne može da se ustali u startnih 11.

„Odbili smo pet miliona evra za njega, Nikolić mora da bude lider tima, dete je Zvezde. Od Piksija se kod nas nije pojavio takav igrač. On je nešto kao Pirlo ili Modrić, a još ima izražene trkačke sposobnosti“, tvrdio je generalni direktor Zvezdan Terzić u januaru 2021. godine.

Nikolić u međuvremenu ne da nije postao Pirlo ili Modrić, već nije ni otišao nigde iz Zvezde, a njegova tržišna vrednost konstantno je u padu. Zato će i dalje transferi od pet miliona evra, poput onog Marka Lazetića u Milan, biti slučajnost i ništa više. Puka sreća i dobar menadžer.
Sutra će doći neki novi Prucev, Azarov ili Jirka (sećate se promašaja sa Slovakom), koji neće primirisati prvom timu, ali će zato poslati poruku nekom talentovanom klincu da ne čeka šansu na Marakani.
Uostalom, to se videlo i proteklih meseci, kada su prostorije podno južne tribine Marakane (gde je smeštena omladinska škola), počela da napuštaju najtalentovanija Zvezdina deca. Prvi je nogu povukao Mihajlo Katanić (16), rođeni Novosađanin koji je pre samo dve godine stigao iz Čukaričkog u Zvezdu kao veliki talenat, da bi u decembru raskinuo ugovor sa liderom Superlige.
Njegovim stopama krenula su još dva talentovana fudbalera crveno-belih.
Jovan Šljivić, 17-godišnji ofanzivni vezista na ledu je od oktobra prošle godine jer ne želi da produži ugovor koji mu ističe ovog leta. Kruševljanin je dosta obećavao, pošto je u prvih 800 minuta u seniorskom fudbalu imao četiri pogotka i tri asistencije u dresu Grafičara u Prvoj ligi Srbije.
Zajedno sa njim, Marakanu napušta i levo krilo Mirko Nikolašević (17), takođe na pozajmici u Grafičaru, koji je u sličnoj poziciji. On je zabeležio pet golova i asistenciju na 20 nastupa u Prvoj ligi Srbije, a u martu je odstranjen iz tima kao i Šljivić jer ne želi da produži ugovor.
Talentovani dečaci očigledno više ne vide nikakvu perspektivu u ovako ustrojenoj Crvenoj zvezdi, pa su se odlučili da krenu stopama omladinskog reprezentativca Andreja Đurića (19) koji je karijeru nastavio u Sloveniji.
Supertalentovani štoper, koji je posle debija za prvi tim kod Dejana Stankovića sreću pronašao u Domžalama, već sada privlači pažnju skauta poznatih klubova, pa ga u dogledno vreme treba očekivati u nekom od evropskih velikana. Zvezda ga je olako ispustila, odlučivši se za Stefana Lekovića, a ko je pogrešio, pokazaće vreme.
*Pogledajte jednu od epizoda Miljanovog kornera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala