- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodna haubica msta S u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO oborila dva drona iznad Krima

Pratite nas
U toku je 432. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Tokom noći eksplozije su odjeknule u Kijevu i nekoliko drugih gradova i regiona Ukrajine. Intenzivne borbe se nastavljaju u pravcu Artjomovska.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:12 01.05.2023
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Berlin u budućim isporukama oružja Ukrajini izbegavati jednostrane korake i pratiti da se oružje koristi isključivo za odbranu, a ne za napad na rusku teritoriju.
Kancelar je istakao da pri odlučivanju o isporukama za Nemačku uvek postoji uslov – „bez jednostranih koraka, ali uvek u dogovoru sa partnerima“, a tako će biti i ubuduće.
21:50 01.05.2023
Američka administracija ne namerava da objavljuje podatke o gubicima ukrajinskih Oružanih snaga, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.
„Danas neću govoriti o gubicima na ukrajinskoj strani. Nikada ne govorimo o ukrajinskim gubicima u ratu. I mislim da taj stav nećemo promeniti“, rekao je Kirbi.
20:20 01.05.2023
U današnjem pokušaju napada na Krim i Sevastopolj uništen je jedan ukrajinski dron na prilazu Sevastopolju, a drugi na teritoriji Krima, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev na svom Telegramu.
On je dodao da je trenutno u gradu mirno, ali da su sve snage i službe u stanju borbene gotovosti.
19:59 01.05.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi predloge zakona o produženju ratnog stanja i mobilizacije.
Ratno stanje i opšta mobilizacija u zemlji su 6. februara produženi na 90 dana.
17:27 01.05.2023
Vašington će nastaviti da pruža sveobuhvatnu podršku Ukrajini, uključujući pružanje vojne pomoći, izjavio je za Sputnjik predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti.
„Glasam za pomoć Ukrajini, podržavam izdvajanje pomoći Ukrajini. Ne podržavam ono što je vaša zemlja (Rusija) uradila Ukrajini... Mi ćemo nastaviti sa podrškom“, rekao je Makarti tokom konferencije za novinare na pitanje Sputnjika da li je moguća promena politike SAD kada su u pitanju isporuke oružja Ukrajini.
17:10 01.05.2023
U Sevastopolju je aktiviran sistem PVO za bespilotne letelice, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.
„Mornarica u saradnji sa PVO trenutno odbijaju napad neprijateljskih dronova na spoljnom sidrištu. Jedan dron već je oboren. Sve gradske službe su u pripravnosti“, napisao je Razvožajev na svom Telegramu.
Šef Republike Krim, Sergej Aksjonov, takođe je saopštio da je PVO oborila bespilotnu letelicu.
On je pozvao građane da ostanu mirni i veruju samo proverenim izvorima informacija.
16:50 01.05.2023
Teretni voz koji je iskočio iz šina zbog aktiviranja eksplozivne naprave, bio je beloruski. U pitanju je voz koji je išao iz Gomelja u Brjansk, zvanično je potvrdilo Ministarstvo saobraćaja Belorusije.
15:56 01.05.2023
Ukrajinska državna preduzeća i privatne kompanije naučile da proizvode neke rezervne delove za zapadnu vojnu tehniku „bolje od originala“, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.
On je napomenuo da je lično držao u rukama jedan od ovih komponenata za američku haubicu M109. Prema njegovim rečima, delovi koje su napravili ukrajinski stručnjaci bili su „bolji od samog originala“.
Kako je naveo, na poslednjem sastanku u bazi „Ramštajn“ potpisan je memorandum o otvaranju čvorišta u Poljskoj za remont tenkova „leopard 2“. Reznikov smatra da će istovremeno tamo biti rađen i remont tenkova „leopard 1“.
On je dodao i da kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine ulazi u završnu fazu.
13:41 01.05.2023
Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Ruska vojska je u pravcu Donjecka likvidirala oko 330 ukrajinskih vojnika, uništen je tenk, četiri oklopna vozila, četiri automobila, kao i haubica D-30;
- Oružane snage izvele su grupni raketni napad visokopreciznim oružjem velikog dometa na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni. Ministarstvo odbrane je istaklo da je narušen rad preduzeća koja su proizvodila municiju, oružje i vojnu opremu.
- U pravcu Kupjanska su sprečene akcije pet ukrajinskih diverziono-izviđačkih grupa, za 24 sata je ubijeno više od 85 ukrajinskih vojnika;
- Kijev je za 24 sata u pravcu Krasnog Limana izgubio oko 55 vojnika, uništena je haubica D-20, kao i dve haubice D-30;
- U okolini naselja Izbicko u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije 127. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
- Ruska vojska je u rejonu naselja Torsko u Donjeckoj Narodnoj Republici i Nevsko u Luganskoj Narodnoj Republici sprečila akcije dve ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe;
- Jurišni odredi u pravcu Donjecka nastavljaju sa likvidacijom neprijatelja u zapadnom delu Artjmovska;
- U Hersonskom pravcu je ubijeno oko 15 ukrajinskih vojnika, uništena je samohodna haubica „akacija“ i haubica „Msta-B“;
- Vazdušno-desantne jedinice u rejonu Artjomovska pružaju podršku akcijama jurišnih odreda i opkoljavaju jedinice Oružanih snaga Ukrajine na bokovima;
- U okolini Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici je uništena komanda bataljona 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
- Ruska vojska je u pravcu južnog Donjecka i Zaporožja sprečila akcije ukrajinskih diverzantskih jedinica gde je protivnik za 24 sata izgubio oko 55 vojnika;
- PVO sistemi Rusije su za 24 sata oborili osam ukrajinskih dronova.
11:39 01.05.2023
Komandant vazdušnih snaga ukrajinske vojske Nikolaj Olešuk je izjavio da su avionom Su-25 dopremljene američke rakete „zuni“, koje su SAD ranije obećale Ukrajini, piše ukrajinska agencija „Unian“. Zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane Laura Kuper navela je početkom januara da će SAD predati Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći četiri hiljade raketa „zuni“ klase „vazduh-zemlja“.
10:45 01.05.2023
Lokomotiva i sedam vagona teretnog voza iskočilo je iz šina u Brjanskoj oblasti, na granici sa Ukrajinom, nakon što je aktivirana eksplozivna naprava na šinama, napisao je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.
Niko nije povređen.
Kako se navodi, teretni voz je prevozio gorivo i građevinski materijal.
08:44 01.05.2023
Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Sirski: „Intenzivne borbe se nastavljaju u pravcu Bahmuta. Neprijatelj je izveo brojne napade, pokušavajući da probije odbranu naših položaja u nekoliko pravaca... Situacija je prilično komplikovana".
08:09 01.05.2023
Radari AN/TPQ-36 i AN/TPQ-36  - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
RUSIJA
Gardijan: Zapad sa zabrinutošću gleda u pravcu Kijeva
07:12 01.05.2023
Ruski artiljerci izveli su napad na položaje ukrajinskih snaga u Aleksandar-Kalinovski, Marinki i Avdejevki u DNR, rekao je za Sputnjik Vadim Astafjev, portparol grupe Jug.
Ukrajinski gubici dostigli su 60 osoba.
07:09 01.05.2023
Eksplozije su odjeknule u Kijevu i nekoliko drugih gradova i regiona Ukrajine nakon što je u ponedeljak uveče širom zemlje objavljeno upozorenje o vazdušnom napadu.
Ukrajinsko izdanje „Ogledalo nedelje“ piše o eksplozijama u Hersonu, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine, Sumskoj oblasti i Pavlogradu. Takođe, ukrajinska televizija TSN prenosi da su eksplozije odjeknule i u Kijevu, Kijevskoj oblasti i u Dnjepropetrovsku.
U Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine oštećeno je industrijsko preduzeće, tamo je požar već ugašen, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Sergej Lisak.
Kijev, međutim, po običaju, saopštio je da je 15 od 18 raketa oboreno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala