- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski zvaničnik: Ne investirajte u kriptovalute – one su zlo

© Fotolia / AlswartKriptovaluta Bitkojn
Kriptovaluta Bitkojn - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Zamenik ministra finansija Rusije Aleksej Moisejev je savetovao građanima da ne investiraju u kriptovalute i naveo da je taj proizvod zlo, kao i da veoma rizikuju investirajući u kriptovalute.

„Iskreno da vam kažem, kriptovaluta je zlo. Ljudi koji investiraju svoju ušteđevinu mnogo rizikuju. Želim da iskoristim ovaj trenutak i da vam dam savet da to ne radite. To je i naš stav i stav Centralne banke“, rekao je on na konferenciji „Banke, transformacija, ekonomija“.

Zamenik ministra je naveo da postoje neke situacije u kojima se može koristiti kriptovaluta. Podsetio je da se trenutno pripremaju pravila na pravnoj osnovi koja će omogućiti upotrebu kriptovalute za obračune u spoljnoj trgovini. Zamenik ministra finansija je precizirao da će formulacija ovog eksperimentalnog režima biti završena do kraja ove godine.
Razgovori o legalizaciji tržišta kriptovalutama u Rusiji se vode već nekoliko godina, mada je diskusija ponovo pokrenuta nakon uvođenja antiruskih sankcija 2022. godine, uključujući i one koje su uticale na međunarodne obračune.
Ranije je zamenik ministra finansija Rusije rekao da su se Ministarstvo finansija i Centralna banka Rusije složili da u trenutnim uslovima neće biti moguće u međunarodnoj trgovini bez obračuna u kriptovaluti. Kasnije je Centralna banka Rusije naglasila da se regulator protivi legalizaciji kriptoberze i obračunima u kripto valuti unutar Rusije.
U novembru 2022. godine je guverner Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina istupila protiv korišćenja kriptovaluta u obračunima i prilikom plaćanja i istakla da je glavni minus kriptovaluta to što „nije jasno ko i za šta odgovara“.
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
RUSIJA
Ruske rezerve premašile 600 milijardi dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala