- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rast proizvodnje u Americi u aprilu blago iznad očekivanja

© Sputnik / Braйan Smit / Uđi u bazu fotografijaNjujork
Njujork - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Indeks menadžera nabavke (PMI) za američki sektor proizvodnje porastao je u aprilu na 47,1 poen u odnosu na prethodni mesec, kada je iznosio 46,3.
Rast PMI je veći nego što su očekivala tržišta, koja su prethodno procenila aprilski rast na 46,8 poena, saopštio je danas američki Institut za upravljanje snabdevanjem (ISM).
PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.
Uprkos rastu ovog indeksa u aprilu, PMI se u SAD već peti mesec zaredom nalazi na nivou ispod 50, tako da je ekonomska aktivnost u proizvodnji u SAD i dalje u padu.
Pre ovog perioda je PMI 30 meseci bio na vrednostima iznad 50, što znači da se američka proizvodnja dve i po godine nalazila u stanju ekspanzije.
Kontrakcija je u aprilu ublažena u oblasti proizvodnje-48,9 poena u odnosu na martovskih 47,8, kao i u oblasti novih porudžbina, gde je zabeleženo 45,7 poena, za 1,4 poena više nego u martu.
Nivo zaposlenosti iznosi 50,2 poena, što znači da se ovaj indeks stabilizovao nakon martovskih 44,3 i dvomesečnog pada, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala