Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nikada nećemo dopustiti“: Petkovićeva poruka „okupacionom gaulajteru Kurtiju“

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Očigledna namera Aljbina Kurtija je da nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim, ali, neka Kurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Aljbin Kurti nije vlastan da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava kada je reč o Zajednici srpskih opština, jer njene nadležnosti i način na koji treba da bude formirana definisani su kroz četiri briselska sporazuma iz 2013. i 2015. godine i tu ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost, navodi Petković.
„Kurti ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu, ili se pravi da ne razume šta je u njima napisano. Prvi briselski sporazum, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokrug rada i mandat Upravljačkog tima i Opšti principi za formiranje ZSO su veoma jasni sporazumi, koji preciziraju sve obaveze koje stoje pred Prištinom“, kaže Petković.
On dodaje da Kurti nema nikakvog osnova da istupa sa svojim proizvoljnim željama i pogledima po ovom pitanju.
„Njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše. Sve ostalo je samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Kurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan“, kaže Petković.
„Očigledna namera Aljbina Kurtija je da nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim. Ali, neka Kurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti! Zato i ovom prilikom još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da obuzda okupacionog gaulajtera Kurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravljivo narušena“, ističe Petković, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SRBIJA
Kurti: ZSO neće dobiti izvršna ovlašćenja
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SRBIJA
Dačić: Bez ZSO nema implementacije ni drugih delova dogovora
Kfor na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SRBIJA
Novi manevar Kurtija da legalizuje otimačinu srpske imovine i – protera Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala