- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u zini specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kod Energodara oboren ukrajinski dron sa američkim eksplozivom

Pratite nas
U toku je 431. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je jedan broj zemalja izrazio spremnost da počne obuku ukrajinskih pilota da lete na američkim lovcima F-16. U međuvremenu, nastavlja se granatiranje DNR. Artjomovsk praktično u rukama ruskih snaga.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:30 30.04.2023
U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine odjeknula je eksplozija nakon objavljene uzbune za vazdušnu opasnost, saopštio je portal „RBK Ukrajina“.
List „Ogledalo nedelje“ piše da se eksplozija čula i u Pavlogradu.
20:54 30.04.2023
Zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da se u Artjomovsku (Bahmutu) nastavljaju žestoke borbe.
„Trenutno je najžešće u Bahmutu i ​​Marjinki... U samom gradu Bahmutu nastavljaju se žestoke borbe“, napisala je Maljar na svom Telegramu.
20:31 30.04.2023
19:50 30.04.2023
Poljska provocira direktan sukob sa Rusijom, izjavio je na svom Jutjub kanalu bivši savetnik Leonida Kučme Oleg Soskin.
„Poljska ide putem jačanja vojnih napora... Oni sprovode otvorena neprijateljska dejstva protiv Rusije. Poslednji događaji predstavljaju već direktan izazov Putinu“, smatra ekspert.
Prema njegovom mišljenju, Varšava kupuje naoružanje i povećava brojnost svoje vojske kako bi se pripremila za direktnu konfrontaciju sa Moskvom.
On je takođe primetio da poljska vlada sada vodi provokacionu politiku prema ruskom diplomatskom predstavništvu.
16:55 30.04.2023
Ruski vojnici otkrili su i uništili ukrajinsku bespilotnu letelicu kod Energodara u Zaporoškoj oblasti. Letelica je bila naoružana kontejnerom sa eksplozivnom materijom C4, koja je u Ukrajinu dopremljena iz SAD, saopštio je predstavnik policije.
Prema njegovim rečima, dron je sadržao: pet listova C4 od 540 grama (723 grama u TNT ekvivalentu), opremljenih magnetnim nosačem, pet detonatora-inicijatora eksplozije i pet kompleta radio-predajnika za pokretanje eksplozije.
Predstavnik policije primetio je da „kompleti nisu mogli da izazovu značajnu štetu oklopnim vozilima, ali da su mogli da budu efikasno upotrebljeni protiv nezaštićenih civila“.
„Na taj način je utvrđeno da je planirano da se ova bespilotna letelica planirana upotrebi za izvođenje diverzantsko-terorističkih napada protiv civilnog stanovništva“, zaključio je on.
16:33 30.04.2023
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
SVET
Šef mađarske diplomatije: Sreća pa se Zelenski ne pita za NATO i EU
15:24 30.04.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je informisao francuskog predsednika Emanuela Makrona o situaciji na frontu.
„Tokom razgovora sa... Makronom zahvalio sam Francuskoj na sveobuhvatnoj i delotvornoj podršci Francuske... Detaljno sam ga informisao o situaciji na frontu i izgledima za njen razvoj u maju-junu. Posebno sam akcentovao prioritetne potrebe ukrajinskih odbrambenih snaga“, napisao je Zelenski na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, razgovarano je i o saradnji sa drugim međunarodnim partnerima na konsolidaciji njihove podrške ukrajinskoj „formuli mira“ i usaglašeni su naredni koraci u okviru bilateralnog dijaloga.
14:24 30.04.2023
Ruski jurišni odredi nastavljaju da potiskuju protivnika u zapadnom delu Artjomovska i zauzeli su još četiri četvrti u tom gradu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
U zapadnom delu Artjomovska i zauzeli su još četiri četvrti u tom gradu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
„Jedinice Vazdušno-desantnih snaga su opkolile neprijatelja na severnoj i južnoj periferiji grada. Vazdušnim udarima, raketnim napadima i artiljerijskom vatrom grupe trupa 'Jug' poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Bogdanovka i Artjomovsko u Donjeckoj Narodnoj Republici“, navedeno je u saopštenju U donjeckom pravcu tokom proteklog dana likvidirano je više od 480 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.
Ruske snage u Donjeckoj Narodnoj Republici uništile su železnički ešalon, u kojem je bilo oko 200 tona ukrajinske municije. U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu Kijev je tokom proteklog dana izgubio do 150 vojnika.
U hersonskom pravcu ruska vojska je uništil haubicu „Msta-B“, kao i američku radarsku stanicu za kontrabaterijsku borbu. U kupjanskom pravcu, na području naselja Oljšana i Berestovo u Harkovskoj oblasti, sprečena su dejstva dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.
U oblasti naselja Belogorovka u Luganskoj Narodnoj Republici pogođen je komandni punkt 81. aeromobilne brigade ukrajinske vojske.
Raketnim napadima na privremene položaje 24. mehanizovane brigade i odreda snaga za specijalne operacije ukrajinske armije u Konstantinovki u DNR likvidirano je više od 200 ukrajinskih vojnika, a još oko 280 je ranjeno.
14:11 30.04.2023
Vojne vežbe Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
RUSIJA
Promene u vrhu Ministarstva odbrane Rusije: Imenovan prvi čovek zadužen za logistiku
13:32 30.04.2023
Ukrajina je potpisala tri nova sporazuma sa turskim proizvođačem dronova Baykar, napisao je ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin na svom Telegram kanalu u nedelju.
"Važan rezultat za ukrajinske proizvođače - tri nova sporazuma sa turskim proizvođačem Baykar. Naravno, neću vam govoriti detalje, ali vas uveravam da ovi ugovori donose našoj zemlji prihod od izvoza i novu generaciju naoružanja“, napisao je Kamišin.
Kako je saopštila pres-služba ministarstva, potpisivanje ugovora je obavljeno sa dva ukrajinska preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u okviru međunarodne izložbe avio-kosmičke opreme Teknofest 2023, koja se ovih dana održava u Istanbulu.
11:59 30.04.2023
Još samo 1,5 kilometara ostalo je do potpunog oslobođenja Artjomovska, saopštio je vojnik Oružanih snaga Rusije agenciji Ria novosti.
Oružane snage ukrajine drže još manji broj stambenih obekata.
11:21 30.04.2023
Tri meseca su potrebna za obuku ukrajinskih pilota da koriste zapadne lovce F-16, rekao je savetnik komandanta ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat televiziji "Rada".
„Ranije se govorilo da je pilotima za obuku) potrebno do šest meseci. Načelnik avijacije ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva, brigadni general Sergej Golubcov rekao je da je za savladavanje zapadnih lovaca potrebno upola manje. Samo treba dobro da naučite engleski i praksa. Da biste dobro leteli i obavljali zadatke, potrebno vam je praktično iskustvo“, rekao je Ignat.
Prethodno je ukrajinski premijer Denis Šmigalj rekao da Kijev očekuje da u bliskoj budućnosti dobije borbene avione sa Zapada, dok će ukrajinskim pilotima biti potrebno najmanje šest meseci da nauče kako da ih koriste.
10:57 30.04.2023
Ukrajina ne može da uđe u NATO pre okončanja oružanog sukoba na svojoj teritoriji, izjavio je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.
„To bi bilo previše komplikovano. Svesni smo toga, i sami Ukrajinci znaju to. Moramo preći u praktičnu fazu, odrediti faze i formule kako da postupimo kada se (sukob)... završi“, rekao je on u intervjuu italijanskom listu "Republika".
Predsednik Litvanije je izrazio nadu da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji pomoći u izradi mape puta za ulazak Kijeva u alijansu.
"Iskren da budem, za Viljnus će to biti najteža tačka. Litvanija insistira na ambicioznoj agendi, ali neke zemlje još uvek oklevaju da daju jasne signale Zelenskom u tom pogledu", rekao je Nauseda.
10:13 30.04.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uporedio je sukob sa Rusijom sa kolačem koji treba „podeliti“ na komade.
"Sukob sa Ruskom Federacijom je kao kolač: ne možemo ga pojesti – udavićemo se. To je velika država, velika po teritoriji", rekao je on u intervjuu ukrajinskim medijima.
Zelenski tvrdi da je „teško progutati nevolju, mora se podeliti na delove“.
Zapadni političari stalno govore o tome kako Ukrajina mora da pobedi Rusiju na bojnom polju i sve više upumpavaju oružje u kijevski režim. Kremlj odgovara da vojna pomoć ništa suštinski neće rešiti, već će samo produžiti patnje ukrajinskog naroda.
09:58 30.04.2023
Ruske snage su raketirale privremenu bazu stranih plaćenika u gradu Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je Vadim Astafjev, portparol grupe "Jug".
Prema njegovim rečima, avijacija Južnog vojnog okruga napala je lokaciju bataljona 54. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnjekamensku (DNR). Tom prilikom, uništeno je skladište municije i likvidirano do 20 ukrajinskih vojnika.
08:36 30.04.2023
Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je informaciju o oružju koje će biti kupljeno za ukrajinske oružane snage u okviru Fonda za podršku Ukrajini. Oni će nabaviti rakete dometa od 100 do 300 km, navodi se na sajtu ministarstva 14. marta.
Pored raketa dugog dometa, Fond za podršku Ukrajini će kupiti sisteme PVO, izviđačke sisteme, bespilotne letelice, municiju, inženjersku opremu i tegljače tenkova. Ukupna cena naoružanja koje je planirano za kupovinu je 520 miliona funti. Tačni datumi isporuke nisu poznati.
Prema pisanju lista Dejli mejl, zalihe britanske vojske su iscrpljene zbog pružanja vojne pomoći Ukrajini. Deficit zaliha se procenjuje na 2,3 milijarde funti (2,8 milijardi dolara) u odnosu na prošlu godinu.
08:27 30.04.2023
Tokom granatiranja poginula su dva stanovnika sela Suzemka u Brjanskoj oblasti, rekao je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz.

"Prema preliminarnim podacima, jedna stambena zgrada je potpuno uništena, još dve kuće su oštećene", napisao je gubernator na Telegramu.

Tokom drugog granatiranja koje se dogodilo noću, jedna osoba je povređena.
07:19 30.04.2023
Ruski artiljerci su uništili komandni punkt ukrajinskih trupa kod Hersona, kontrolni punkt za bespilotne letelice, kao i skladište municije i opreme 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine, rekao je za Sputnjik Aleksej Ruljev, šef pres-centra grupe Dnjepar.
Prema rečima sagovornika agencije, gubici Oružanih snaga Ukrajine u ljudstvu iznosili su oko 30 ljudi, a u opremi – više od deset borbenih oklopnih vozila i vozila.
07:15 30.04.2023
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel (2005-2021) rekla je da je upotrebila sva sredstva koja su joj na raspolaganju da pokuša da spreči trenutni sukob u Ukrajini.
„Iskoristila sam sve što mi je bilo na raspolaganju da pokušam da sprečim ovu situaciju“, rekla je Merkelova, komentarišući rusku specijalnu operaciju u Ukrajini u subotu u intervjuu listu Cajt.
„To što nije uspelo, nije dokaz da je bilo pogrešno pokušati“, naglasila je ona.
Diplomatija je, kako je istakla bivša nemačka kancelarka, „neophodna”. Istovremeno je još jednom branila svoju politiku prema Rusiji. Merkelova nazvala ispravnim napore za rešavanje konflikta na istoku Ukrajine posle događaja na Krimu 2014. godine u okviru takozvanog Minskog procesa.
„Podržavam ove diplomatske napore“, rekla je bivša šefica nemačke vlade i dodala da je „veoma zabrinuta“ za Ukrajinu.
„Na moju veliku žalost, bilo je dosta onih koji za to nisu bili zainteresovani“, priznala je Merkelova. U Evropskom savetu su, na primer, Nemačka i Francuska, rekla je ona, uložile napore da reše konflikt u istočnoj Ukrajini.
07:06 30.04.2023
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je jedan broj zemalja izrazio spremnost da započne obuku ukrajinskih pilota na američkim višenamenskim lovcima četvrte generacije F-16.
„Postoje jasni signali iz nekih zemalja da su spremne da počnu da obučavaju ukrajinske pilote na F-16“, rekao je Klimenko Time.
On je naglasio da će glavna odluka o borcima biti na SAD.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala