- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh u Banjaluci: Dočekali ga episkop Jefrem i Dodik /foto/

Pratite nas
Patrijarh Porfirije posetio je Hram Svete Trojice u Banjaluci, a u Vladičanskom dvoru primili su ga predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i episkop banjalučki Jefrem.
Susretu je prisustvovao i episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.
Obnova i izgradnja pravoslavnih hramova pomaže duhovnu obnovu pravoslavne zajednice, gde god se ona nalazila, jer hramovi predstavljaju dušu svakog naselja, poruka je sa ovog susreta.
Patrijarh Porfirije je istakao da realnost ljubavi Božije prema čoveku postaje nada, vera i realnost, te bića čini dostojnim večnosti.
„Otuda smo se sabrali duhovnim povodom u Republici Srpskoj na više strana i imali blagoslov da se sretnemo ovde kod vladike u duhu, ljubavi i radosti praznika Vaskrsenja Hristovog. Moleći se Bogu da Gospod podari svim ljudima koji ovde žive mir, radost, međusobno razumevanje svakom čoveku i njegovoj porodici“, rekao je patrijarh Porforije.
Iskoristio sam priliku da mu poželim dobar boravak i da kažem da je narod Srpske verujući, da je posvećen Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izjavio je Dodik nakon što se u Vladičanskom dvoru u Banjaluci sastao sa patrijarhom Porfirijem i vladikama banjalučkim Jefremom i bihaćko-petrovačkim Sergijem.
Dodik je naglasio da se u ovom trenutku gradi oko 50 hramova, što govori o tome da to narod i želi.
„Naša saradnja je dobra. Uvek je stabilno društvo i naša srpska nacionalna zajednica tamo gde vlast i Crkva nemaju neki poseban problem, gde zajednički deluju na tome da očuvaju mir i stabilnost“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.
Patrijarh Porfirije prethodno je u Mrkonjić Gradu osveštao obnovljeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice koji je teško oštećen u poslednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.
Obraćajući se vernicima u Mrkonjić Gradu, patrijarh Porfirije je istakao da je mnogostruko blagosloven njihovom ljubavlju i verom i obradovan činjenicom da se nalazi u ovom gradu prepunom svetinja i molitvi.
Patrijarh je tokom posete poručio da tamo gde je Srbin vezan crkvom i verom, on zna ko je, kome pripada i ima svoj pravoslavni sistem vrednosti.
Srpski patrijarh je ukazao da kao što je čovek bez duše utvara, tako je i zajednica, narod ili mesto bez hrama utvara ili leš.
On je dočekan sinoć ispred Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gde je služena doksologija njemu u čast, a potom i večernje bogosluženje.
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
DRUŠTVO
Patrijarh Porfirije osveštao obnovljeni hram u Mrkonjić Gradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala