- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Prava filmska epopeja Rusa koji je zaslužio i spomenik u Srbiji | Moja Rusija u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba u Gradskom muzeju Vršca „Rusija mi je otadžbina, a domovina Srbija“
Izložba u Gradskom muzeju Vršca „Rusija mi je otadžbina, a domovina Srbija“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije u Srbiji“ vodimo vas u Vršac, grad u kome je pre jednog veka rođen Nikita Tolstoj, čuveni akademik, lingvista i slavista, praunuk velikog ruskog pisca Lava Tolstoja, koji je Srbiju osećao kao svoju i često govorio: „Srbija je moja domovina, a Rusija otadžbina“.
Nikita je dete ruskih emigranata, koji su u Srbiju stigli u periodu između dva rata, nakon Oktobarske revolucije u Rusiji. Čućete zanimljivu ljubavnu priču njegovih roditelja i kako su, nakon što ih je građanski rat u Rusiji razdvojio, ponovo spojili u Srbobranu.
Saznaćete i kako je izgledao život „srpskih Tolstoja“ u našoj zemlji, kako su preživeli nemačku okupaciju i kada su od sovjetskih vlasti dobili dozvolu za povratak u Sovjetski Savez. Otkrićete i kada je Nikita prvi put video Moskvu, ali i zašto je došlo do toga da se Nikita i njegov otac, naizgled, bore na različitim stranama – jedan na strani cara i „belih“, drugi na strani SSSR-a i „crvenih“?
Saznaćete i zašto se Nikita Tolstoj uvek rado vraćao u Srbiju i kakve je uspomene iz naše zemlje poneo.
O životu čuvenog akademika za Sputnjik govore njegova supruga Svetlana, ćerke Marfa i Fjokla i osmogodišnja unuka Vera, koje su u našoj zemlji boravile povodom obeležavanja stogodišnjice od njegovog rođenja i otkrivanja Spomenika Nikiti Tolstoju u Vršcu.

O emisiji „Moja Rusija u Srbiji“

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija u Srbiji“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta naše zemlje koja su obeležili znameniti Rusi. Zavirite sa nama u različite kutke Srbije i upoznajte njihove veze sa Rusijom. Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Pogledajte i priču o kavkaskom orahu, koji je izrastao na Avali iz groba crvenoarmejca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala