- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatović: Izvinjenje žrtvama NATO bombardovanja zbog maćehinskog odnosa države /video, foto/

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuMilatović u Murini položio vijenac žrtvama NATO bombardovanja
Milatović u Murini položio vijenac žrtvama NATO bombardovanja - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
Pratite nas
Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je danas u Murinu obilježavanju godišnjice NATO bombardovanja ove varošice i položio vijenac na spomenik nedužnim žrtvama.
Ovo je prvi put da crnogorski predsjednik dođe na obilježavanje godišnjice stradalima u NATO bombardovanju.
Milatović je poručio da je ovdje prvenstveno došao kao čovjek, a onda i kao novoizabrani predsjednik da oda počast nevino stradalim žrtvama i da se na neki način izvini u ime države Crne Gore na prethodnom maćehinskom odnosu prema današnjem danu i prema ovoj velikoj žrtvi.
„30. april 1999. godine je bio tužan dan ne samo za ovaj kraj, nego za cijelu Crnu Goru. Ovo je možda najtužniji dan u novijom istoriji. Stradalo je šest nevinih ljudi, ovo stradanje obavezuje na sjećanje. Ako se ne sjećamo naših žrtava i ako ih ne poštujemo, onda nas kao naroda neće biti. Odavde želim da pošaljem poruku mira, poruku bolje, ljepše budućnosti u Crnoj Gori u kojoj se ovako nešto više ne smije i neće dogoditi“, naglasio je Milatović.
Obilježavanju godišnjice bombardovanja prisustvovali su i predsjednici opština Plav, Berane i Andrijevica, sa delegacijama iz tih gradova.
Na današnji dan prije 24 godine, za vrijeme NATO bombardovanja SR Jugoslavije, alijans je bombardovala ovu crnogorsku varošicu kada je stradalo šest civila, među kojima i troje maloljetne djece.
Živote su tada izgubili četrnaestogodišnji Miroslav Knežević, trinaestogodišnja Olivera Maksimović, desetogodišnja Julija Brudar, zatim Vukić Vuletić (1953), Milka Kocanović (1930) i Manojlo Komatina (1927).
Vijence i cvijeće na spomenik stradalima danas je položio i veliki broj građana Gornjeg Polimlja.
Obilježavanje godišnjice NATO bombardovanja organizovali su Eparhija budimljansko-nikšićka, porodice žrtava bombardovanja, Mjesna zajednica Murino i Srpski nacionalni savjet Crne Gore.
U devet časova služena je zaupokojena liturgija u crkvi Svete Petke u Murini, sat vremena kasnije, kod spomen obilježja, upriličen je pomen žrtvama stradalim u NATO agresiji.
Spomenik poginulim u NATO bombardovanju u Murinu - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
REGION
Ministar pravde Crne Gore pokreće inicijativu za obeštećenje porodica stradalih u NATO bombardovanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala