- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hitlerov ađutant otkrio njegove poslednje reči: Firer pred smrt govorio o Rusiji

© AP PhotoNemački kancelar Adolf Hitler obraća se radnicima u Lustgartenu u Berlinu, 1. maja 1936.
Nemački kancelar Adolf Hitler obraća se radnicima u Lustgartenu u Berlinu, 1. maja 1936. - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
Pratite nas
Uoči godišnjice samoubistva nacističkog vođe Adolfa Hitlera 30. aprila 1945. godine, Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je nova arhivska dokumenta u kojima se govori o raspoloženju u redovima firera uoči poraza Trećeg rajha i njegovog samoubistva.
Objavljena dokumenta se nalaze u arhivi Uprave FSB za Novgorodsku oblast. To je deo istrage Hitlerovog ličnog pilota Hansa Baura. U njoj su navedene i reči ličnog ađutanta firera – šturmbanfirera SS Oto Ginšea. Njega je uhapsio Smerš (sovjetska kontraobavetajna služba) i smešten je u zatvor Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova (NKVD) na Lubjanci.
FSB navodi da je Ginše bio u zatvorskoj ćeliji sa bivšim komandantom minobacačkog puka pukovnikom Arturom Švarcem. On mu je i ispričao o svim događajima i raspoloženjima koja su vladala u Hitlerovom bunkeru u centru Berlina poslednjih dana nacističke Nemačke.
Švarc je govorio o svim pričama koje je čuo od Ginšea u svedočenju u maju 1945. godine. Ginše je govorio da u poslednjim danima Trećeg rajha rukovodstvo u zemlji nije bilo ujedinjeno.
Ulaz u nadzemni deo Firerovog bunkera iz pravca dvorišta Carske kancelarije - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2020
Otkriven tajni tunel u Berlinu koji je vodio do Hitlerovog bunkera
Rajhsmaršal Herman Gering, koji se nalazio na jugu Nemačke, proglasio se naslednikom Hitlera krajem aprila misleći da firer više ne može sam donosi važne odluke.
„Nesposobnost Geringa da organizuje vazdušne snage i njegov amoralni način života su oslabili njegov autoritet u Nemačkoj", navodi Švarc reči hitlerovog ađutanta.
Hitler se, po svedočenju Ginšea, neposredno pre samoubistva osećao ostavljen od strane saboraca i članova nacističke partije. Istovremeno je odbijao da napusti Berlin, ukazujući na besmislenost tog plana.
Pored toga, Hitler se poslednjih dana plašio da ne „padne u ruke Rusima“. Takođe je govorio da se treba boriti do kraja i pobediti ili poginuti.
„U poslednje vreme više puta je govorio da je Nemačka trebalo da bude na istoj strani sa Rusijom, ali on to nije mogao da uradi, to nije mogla da uradi ni partija – to je trebalo da donese budućnost“, rekao je nemački oficir.
Ginše je takođe pričao cimeru iz ćelije da je lični Hitlerov sekretar Martin Borman poginuo u pucnjavi, dok su samoubistvo izvršili načelnik Generalštaba Hans Krebs, načelnik kadrovskog odeljenja Vermahta Vilhelm Burgdorf, kao i šef Hitlerove propagande Jozef Gebels i njegova žena Magda.
Po rečima Ginšea, 1. maja 1945. godine on i drugi esesovci pokušali su da se probiju na Zapad kroz berlinski metro, ali su sledećeg dana naleteli na sovjetske tenkove i bili su primorani da se predaju.
Na kraju je ađutant nacističkog vođe video i tela mrtvog Hitlera i njegove žene Eve Braun.
„Nije video lice Hitlera jer je bilo pokriveno, ali su mu noge visile sa nosila, a Ginše je nepogrešivo prepoznao čizme, čarape i pantalone Hitlera“, saopštio je Švarc.
Sovjetski vojnici su pronašli ugljenisana tela firera i njegove supruge 13. maja, nakon kapitulacije nacističke Nemačke.
Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2018
Hitlerov poraz: Kako je Staljin saznao za Firerovo samoubistvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala