- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Abhazija: Nova široka unija može da se pojavi na postsovjetskom prostoru

© Sputnik / Rozhdestvenskiy Karta SSSR
Karta SSSR - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
Pratite nas
Intenziviranje integracionih procesa na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza može dovesti do formiranja proširene Unije suverenih država, izjavio je ministar spoljnih poslova Abhazije Inal Ardžinba na Svetskoj onlajn-konferenciji o multipolarnosti.
„Abhazija podržava integracione procese na postsovjetskom prostoru, koji se sprovode na inicijativu i uz podršku Ruske Federacije. Aktiviranje ovih procesa na prostoru bivšeg SSSR-a može dovesti do formiranja proširene Unije suverenih država. Ovakvi pristupi su sadržani u konceptu spoljne politike Republike Abhazije - sporazumu između Abhazije i Ruske Federacije iz 2014. godine" rekao je šef abhazijskog MIP-a u video poruci učesnicima konferencije.
On je istakao da, trenutno, sistem međunarodnih odnosa doživljava ozbiljne promene – „arhaične institucije globalnog upravljanja zamenjuju asocijacije poput BRIKS-a, koje obezbeđuju dinamiku i pravdu u savremenom sistemu međunarodnih odnosa“.
"Sve veći broj suverenih subjekata međunarodnog prava nastoji da postanu članovi ovakvih ravnopravnih udruženja. Napominjem da ukupni ekonomski, politički, demografski potencijal BRIKS-a značajno prevazilazi zajedničku moć zemalja G7. Na takav način otvaraju se novi centri političke i ekonomske moć“, dodao je ministar.
Po njegovom mišljenju, multipolarni svet treba da se zasniva na principima poštovanja normi međunarodnog prava, ravnopravnosti, poštovanja prava malih naroda i narodnosti.
Abhazija u potpunosti deli stav Ruske Federacije i podržava odluku o sprovođenju specijalne operacije u Ukrajini, rekao je Ardžinba i dodao da u njoj učestvuju abhaski dobrovoljci sa ruske strane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala