Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Svešteniku u srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji otrovali pse u crkvenom dvorištu

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Arbenllapashtica/Cropped photo / Novo Brdo na Kosovu i Metohiji
Novo Brdo na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
Pratite nas
Četiri psa otrovana su i uginula u dvorištu crkve Uspenja presvete Bogorodice u Novom Brdu, a jedan još daje znake života. Na snimcima se vidi kako radnik firme u vlasništvu Albanca neposredno pre toga hrani pse.
Na video snimcima se pojavljuje radnik firme „Biolend“ koji psima daje hranu. On je na vozilu kvad došao na crkveno imanje, na mestu gde se nalazi dečije igralište, namamio pse i dao im hranu. Obučen u radni kombinezon, bacao je svakom psu pojedinačno i kad se uverio da su svi uzeli hranu udaljio se sa crkvenog poseda. Na imanju je nađeno još ostataka hrane koju je bacao.
Do sada su uginula četiri psa, a jedan je u teškom stanju, navodi Radio KiM.
Firma „Biolend“ je u vlasništvu Albanca i bavi se proizvodnjom organske hrane i jaja. Zemljište na kom se nalazi kupljeno je od Srba u proteklom periodu.
„Svi smo potreseni, ne mogu da smirim ni sebe, ni porodicu. Ćerku Milijanu, koja je bila posebno vezana za Miksija, odveo sam u manastir Draganac. Ne može da gleda i podnese ovo“, kaže sveštenik Stevo Mitrić. „Miksi je mešanac belgijskog ovčara i vučjaka, a ostalo su mešanci o kojima se Milijana starala. Ne znam šta da radim. Sada pokušavamo da bar jednog da spasimo, dajemo mu jogurt“, dodaje on.
Takozvana kosovska policija je izašla na lice mesta, izvršila uviđaj, pregledala snimke i nakon konsultacija sa nadređenim službenicima savetovala svešteniku da zamrzne pse, naruči privatnu obdukciju i toksikološku analizu.
Portparol tzv. kosovske policije Ismet Hašani potvrdio je za Radio Kim da je slučaj trovanja pasa u crkvenom dvorištu u Novom Brdu zabeležen još u sredu, te da je policija bila na licu mesta i izvršila uviđaj. Takođe je kazao da je jedno lice ispitano, ali da nije zadržano u pritvoru. Kako je dodao, utvrđuje se da li je ta osoba umešana u trovanje.
Na konstataciju Radija Kim da postoje snimci koji potvrđuju da je jedno lice hranilo pse, Hašani kaže: „On je rekao da mu je namera bila samo da nahrani pse a ne i da ih otruje“.
Novo Brdo je opština sa srpskom većinom i stanovništvom koje živi u velikom siromaštvu, a od 1999. godine ono je izloženo je čestim pljačkama, pretnjama i napadima. Mnogi Srbi žive od socijalne pomoći i uz veliku podršku Srpske pravoslavne crkve, koja u ovom kraju ima narodne kuhinje sa velikim brojem korisnika.
Kako navodi Radio KiM, u poslednje vreme učestalo je trovanje pasa i na severu Kosova i Metohije, u opštinama gde su Srbi većina, kao što su Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok.
Tako je u Severnoj Mitrovici, prema podacima Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, od 3. marta do sada otrovano više od 100 pasa.
Veću količinu otrova rasejale su nepoznate osobe u Zubinom Potoku, a stradalo je na desetine vlasničkih i pasa lutalica, tvrde meštani.
Razbijen prozor na kući Mirjane Dedić u Orahovcu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
Ko stoji iza učestalih napada na imovinu Srba na Kosovu i Metohiji?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala