- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandal u Zadru: Predsednike Hrvatske i Albanije dočekali zastavama tzv. velike Albanije /video/

© Sputnik / Brankica RistićZastave "velike Albanije"
Zastave velike Albanije  - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
Pratite nas
Posetu predsednika Hrvatske i Albanije Zorana Milanovića i Bajrama Begaja zadarskim Arbanasima u petak je obeležio incident tokom kojeg je nekoliko dece u albanskim narodnim nošnjama razvilo zastavu takozvane velike Albanije.
Kako prenosi Zadarski.hr, prvobitno je izbio skandal zbog izostanka čelnih ljudi gradske i županijske vlasti koji su po svaku cenu hteli da izbegnu Milanovića, a potom je u dvorani Samostana Školskih sestara franjevki u Arbanasima, u trenutku intoniranja albanske državne himne, nekoliko dece u albanskim narodnim nošnjama razvilo zastavu takozvane velike Albanije.
Na video-snimku zadarskog lista vidi se reakcija službenog prevodioca Baskima Fazliua koji je prišao mlađim pripadnicima albanske nacionalne manjine i upozorio ih da prestanu da mašu zastavom, što su i učinili.
U razgovorima između predstavnika albanske ambasade u Zagrebu i Mesnog odbora Arbanasi, prilikom dogovoranja protokolarnih detalja posete, pojavila se formulacija po kojoj Begaj dolazi u obilazak albanske dijaspore, ali su iz Mesnog odbora insistirali na tome da Arbanasi nisu ni albanska dijaspora ni nacionalna manjina jer se nacionalno identifikuju kao Hrvati.
U jednoiposatni program boravka dvojice predsednika u Arbanasima bili su uključeni i predstavnici albanske nacionalne zajednice iz Zadra.
Na zastavi se, uz likove albanskog političara Ismaila Ćemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija, nalazi i mapa tzv. „velike Albanije“ koja obuhvata teritorije nekoliko međunarodno priznatih susednih država i natpis „Autohtoni“.
Predsednik Mesnog odbora Arbanasi Zvonimir Rogić, koji je bio uključen u organizaciju dolaska dvojice predsednika, rekao je za „Zadarski“ da za vreme događaja nije video zastavu.
„Video sam je tek u novinama i po portalima. Odmah da kažem da se u ime Mesnog odbora i svih meštana Arbanasa ograđujem od tog poteza. To nema baš nikakve veze s nama. Na bini su bile službene zastave Hrvatske i Albanije i to je bilo dovoljno“, naveo je on.
Rogić je dodao da ga čudi da niko iz obezbeđenja predsednika nije reagovao.
„Ispalo je jako ružno, to nije bilo korektno. Na dočeku su bili i u programu učestvovali i pripadnici albanske nacionalne zajednice iz Zadra i meštani, a mi smo Arbanasi i Hrvati. Da smo primetili tu zastavu, sami bismo je uklonili, nismo očekivali da neko može tako da se ponaša i zloupotrebljava naše gostoprimstvo“, naveo je Rogić.
Počasni konzul Albanije u Zadru Anton Dedaj i predsednik zadarskog Gradskog veća Marko Vučetič kažu da ni oni nisu videli spornu zastavu.
Milanović je ranije ove nedelje dočekao u Arbanasima u Zadru predsednika Albanije Bajrama Begaja, koji je doputovao sa suprugom Armandom Begaj, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala