- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva sprema žestok odgovor Poljskoj zbog upada policije u školu pri ruskoj ambasadi

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Poljskoj
Ambasada Rusije u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
Pratite nas
Moskva će oštro odgovoriti na upad predstavnika poljskih vlasti na teritoriju škole pri ambasadi Rusije u Varšavi s ciljem da je zaplene, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Ovaj toliko drzak korak Varšave koji izlazi iz okvira civilizovane međudržavne komunikacije neće ostati bez naše oštre reakcije i posledica po poljske vlasti i interese Poljske u Rusiji. To treba da znaju inicijatori takvih protivrečnih i provokativnih planova“, navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.
Akcije poljskih vlasti Moskva smatra neprijateljskim i ocenjuje ih kao neprihvatljivo kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i „još jedan napad na rusku diplomatsku imovinu u Poljskoj“.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su nezakonite radnje Poljske ruske škole pri ruskoj ambasadi u Varšavi – provokacija.
„Zvanična Varšava godinama krši zakon – međunarodno pravo, bilateralne sporazume, unutrašnje zakone. Ponaša se izazivački i protivzakonito. To se može opisati jednom rečju – provokacija“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Oglasio se ambasador Rusije u Poljskoj

Ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev izjavio je da će Moskva izraziti protest Varšavi zbog zauzimanja škole pri ambasadi Rusije.

„Reč je o protivpravnoj radnji, kršenju Bečke konvencije u diplomatskim odnosima. Mi ćemo, naravno, izraziti protest“, rekao je Andrejev.

Ambasador je objasnio da se radi o protivpravnom delu, jer je reč o upadu na teritoriju diplomatskog objekta.
Istovremeno je istakao da škola pri ruskoj ambasadi ne može da radi u takvim uslovima.
„Škola će nastaviti sa radom u drugim prostorijama diplomatskog predstavništva. Biće obezbeđen normalan završetak školske godine i polaganje ispita“, rekao je ambasador.
Ranije je dopisnik Sputnjika javio da su predstavnici gradskih vlasti u Varšavi u pratnji policije stigli ispred zgrade škole pri ruskoj ambasadi. Nakon što su ruske diplomate odbile da otvore vrata, policija je razvalila kapiju i ušla unutra. Na lice mesta stigao je i ruski ambasador Sergej Andrejev. Zamenik ambasadora je rekao da su poljske vlasti dale rok zaposlenima u školi da do 18 sati napuste zgradu.
Poljski policajac - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
RUSIJA
U Varšavi policija upala u školu pri ruskoj ambasadi; Zaposleni do 18 sati da napuste zgradu
Ambasada Rusije u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
RUSIJA
Primakov nakon upada u rusku školu u Varšavi: Rusija će vam ovo zapamtiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala