- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rast plata, slabljenje inflacije, visoka potražnja za radnicima u 2023: Analiza hrvatskih poslodavaca

CC0 / Pixabay / Poljoprivrednik
Poljoprivrednik - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
Pratite nas
Poslodavci u Hrvatskoj u ovoj godini očekuju rast plata, odnosno ukupnih primanja zaposlenih od osam do 10 posto, navodi se u nedeljnom analitičkom prilogu Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) „Fokus sedmice“.
Rast plata zaposlenih od osam do 10 odsto znatno je iznad očekivane ovogodišnje prosečne stope inflacije u Hrvatskoj od 6,5 odsto, navodi se u publikaciji HUP-a.
Snažna dinamika rasta plata osnažuje očekivanja centralnih banaka da će ove godine većinski uticaj na inflaciju imati jedinični trošak rada, smatraju poslodavci.
„Time je proširena javna stručna rasprava o pokretačima inflacije u odnosu na teze da su profitne marže imale ključni uticaj na ubrzanje inflacije“, navodi se u publikaciji.
Poslodavci u realnom sektoru su u celoj prošloj godini snažno podizali plate u borbi za zadržavanje svakog radnika, a naročito onih s najkonkurentnijim veštinama na domaćem tržištu, piše u analizi, te dodaje da je rast plata nastavljen i u ovoj godini, prenosi portal SEEbiz.
Navodi se i da rani ovogodišnji podaci s tržišta rada signaliziraju kako će potražnja za radnicima i dalje ostati visoka, a pritisak na rast plata u kombinaciji sa slabljenjem inflacije pojačaće oporavak realnih plata, odnosno kupovne moći.
U ovoj godini HUP očekuje rast zaposlenosti od oko dva posto, uz pad stope nezaposlenosti na 6,5 posto sa sedam posto prošle godine.
Berza - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
EKONOMIJA
Više ni stručnjaci ne razumeju šta se dešava: Novi termin u svetskoj ekonomiji — permanentna kriza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala